Τα πεύκα λένε την αλήθεια; Νέοι δασικοί χάρτες από σήμερα...

10:50 6/4/2011 - Πηγή: 24wro
Ανάσα αλλά και πονοκέφαλος είναι οι πρώτοι δασικοί χάρτες που αναρτά το Υπουργείο...
Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούνται σε οικισμούς οι οποίοι υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και στους χάρτες αναφέρονται ως δασικές εκτάσεις, οι αεροφωτογραφίες του 1945, πάνω στις οποίες βασίστηκαν οι χάρτες, βγαίνουν από το συρτάρι για να αποδείξουν σε κάποιες περιπτώσεις ποιος είναι ο καταπατητής και ποιος ο νόμιμος ιδιοκτήτης.

Είναι γνωστό πως στην επαρχία, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο το εκάστοτε δασαρχείο της περιοχής εντόπιζε
κτήματα που ήταν σπαρμένα με εποχικά όπως τα σιτηρά και έσπερνε πεύκα για να μπορεί αργότερα να τεκμηριώσει πως είναι δασική έκταση και κατά συνέπεια ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.

Πολλοί ιδιοκτήτες τέτοιων αγροτεμαχίων αντιλήφθηκαν εγκαίρως τον κίνδυνο απώλειας της δικής τους γης και έσπευσαν να «κάψουν» με βενζίνη τα πεύκα που σπάρθηκαν στην ιδιοκτησία τους, ενώ άλλοι βρίσκονται ακόμα και σήμερα στα δικαστήρια με το ελληνικό δημόσιο προσπαθώντας να διεκδικήσουν τα κεκτημένα τους.

Με τους χάρτες αυτούς, λοιπόν, θα αποδειχθεί και μάλιστα από το ίδιο το κράτος, ο νόμιμος ιδιοκτήτης, όποιος και εάν είναι αυτός. «Το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος καταπατητής της περιουσίας μας», τονίζει χαρακτηριστικά στο «Χ», πολίτης ο οποίος έχασε μέρος της περιουσίας του, επειδή ζήτησε ένα απλό πιστοποιητικό για το αγροτεμάχιο του. Γι’ αυτόν «μπορεί να είναι αργά», καθώς ήδη έχει εκδοθεί απόφαση υπέρ του Δημοσίου, αλλά πρόκειται για ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια πολιτών που ξαφνικά πριν από χρόνια το χωράφι τους «γέννησε» ως δια μαγείας πεύκα.

Άννα Αραμπατζή
xrima-online
Keywords
Τυχαία Θέματα