Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού

15:27 25/2/2012 - Πηγή: 24wro
Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά και δημιουργικά... κομμάτια της μεγάλης γιορτής της Πάτρας. Τα καρναβαλικά άρματα... διαπνέονται από σατιρική αύρα, σφραγίζονται από το υψηλό ποιοτικό επίπεδο και την άρτια τεχνική των δημιουργών τους και συνδυάζουν τη διαχρονικότητα του καρναβαλικού πνεύματος με την επικαιρότητα των θεμάτων, που
συχνά αντλούνται από τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες
των καιρών. Είναι αυτά που αφήνουν άριστες εντυπώσεις και ξεχωρίζουν στις μεγάλες παρελάσεις του Καρναβαλιού.

Οι περίτεχνες δημιουργίες των καλλιτεχνών του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων (υπεύθυνος: Πέτρος Βρυώνης) δίνουν το αυθεντικό καρναβαλικό χρώμα και φωταγωγημένες θα προσφέρουν αξέχαστες φαντασμαγορικές βραδιές στους θεατές (το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου και ώρα 18.30 στην νυχτερινή παρέλαση), ενώ θα μαγνητίσουν τα βλέμματα την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και ώρα 14.30 στη Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού. Σάτιρα, ευρηματικότητα, καλλιτεχνική και δημιουργική έμπνευση στο αποκορύφωμά τους, δίνουν το έναυσμα για ένα αστείρευτο καρναβαλικό γλέντι.

Τα άρματα που φέτος θα παρελάσουν είναι:

-«Καρνάβαλος» Πέτρος Βρυώνης
-Βασίλισσα» Πέτρος Βρυώνης
-«Η εξάρτηση της Ελλάδας» Πέτρος Βρυώνης
-«Το τέρας της Τρόικα» Δημήτρης Ντζουμάνης
-«Ταμείο Αποψίλοσης» Δημήτρης Ντζουμάνης
-«Η Πειρατεία στο Ίντερνετ» Νίκος Λιβάνης-Νεκτάριος Σαρηγιάννης
-«Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα» Νίκος Λιβάνης-Νεκτάριος Σαρηγιάννης
-«Μουσικό Άρμα» Πέτρος Βρυώνης

Επίσης στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής θα παρελάσουν δυο σκαλωτά άρματα και τα άρματα του Καρναβαλιού των Παιδιών που απολαύσαμε στην Παρέλαση των Παιδιών την προηγούμενη Κυριακή:

«Μίνι Καρνάβαλος» Νίκος Λιβάνης
«Πίτερ Παν» Νίκος Λιβάνης
«Κάστρο με δράκο» Παντελής Χατζόπουλος
«Φιγούρες του Παραμυθιού 1: Παντελής Χατζόπουλος
«Φιγούρες του Παραμυθιού 2: Παντελής Χατζόπουλος»

Ο φετινός Καρνάβαλος μεγαλειώδης, εντυπωσιακός, συμβολικός και σατιρικός, φέρει την υπογραφή του Πέτρου Βρυώνη και αντλεί την έμπνευσή του από τα δεινά της οικονομίας, της χώρας και της τσέπης μας, γι’ αυτό δεσπόζουν τα κοφτερά δόντια του. Στο άρμα συνυπάρχουν δυο κόσμοι, ο κόσμος του Βορρά και του Νότου. Ο κόσμος του εύπορου Βορρά στο πίσω μέρος του άρματος εκφράζεται με τα παχύδερμα(ελέφαντες και ρινόκερους), ενώ μέσα από ένα φουγάρο προβάλλει το κεφάλι μιας καμηλοπάρδαλης που ανεβοκατεβαίνει σαν τα spreads.
Ο κόσμος του φτωχού Νότου συμβολίζεται με τέσσερις κότες πάνω σε ισάριθμα καπέλα, που αντιστοιχούν στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ανάμεσα στους δυο αυτούς κόσμους η μορφή του Καρνάβαλου με το κεφάλι με τα κοφτερά δόντια και με τα τεράστια χέρια του τραπεζίτη. Πίσω από το κεφάλι, που στηρίζεται σε μια ρόδα-ρουλέτα της ντροπής, βρίσκεται ένας γερανός σε…οικοδομική δραστηριότητα. Στο μπροστινό μέρος του άρματος την παρούσα και η τρόικα με τη μορφή πονηρής αλεπούς.
Keywords
Τυχαία Θέματα