Τα ανύπαρκτα… δίδυμα πρόδωσαν την απάτη στο ΙΚΑ

23:03 12/3/2012 - Πηγή: 24wro
Οι ελεγκτές ανακάλυψαν 1.200 συναλλαγές χωρίς παραστατικά...
Τη μεγάλη απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας πρόδωσαν τα χιλιάδες ανύπαρκτα δίδυμα που φαίνεται ότι γεννούσαν οι ασφαλισμένες. Τέτοιου είδους παράνομες συναλλαγές ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ φαίνεται ότι γίνονται και σε άλλα καταστήματα του ΙΚΑ που θα μπουν στο μικροσκόπιο των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το tovima.gr.

Υπάρχουν
περιπτώσεις ψευτοασφαλισμένων που πήραν επίδομα τοκετού ύψους, περίπου, 120.000 ευρώ για γέννες που δεν υπήρξαν! Ακόμη υπήρχαν γυναίκες που εμφανίζονταν να είναι βαριά άρρωστες και έγκυες ταυτόχρονα, παίρνοντας αντίστοιχα επιδόματα ενώ δεν συνέβαινε τίποτα από τα δύο.
Επίσης αποκαλύπτεται ότι «στρατολόγηση» ιδιωτών για να συμμετέχουν στο κύκλωμα γινόταν σε... ινστιτούτο αδυνατίσματος όπου ήσαν τακτικές πελάτισσες διευθυντικά στελέχη του ΙΚΑ Καλλιθέας, που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις παράνομες συναλλαγές, αναφέρει «το Βήμα».
Ενδεικτικό του μεγέθους της απάτης είναι ότι οι ελεγκτές του ΙΚΑ ανακάλυψαν περίπου 1.200 συναλλαγές από το ίδιο υποκατάστημα χωρίς να τηρείται απολύτως κανένα παραστατικό.
Αυτά είναι ορισμένα από τα νέα στοιχεία για το μεγάλο σκάνδαλο στο ΙΚΑ ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που αποκαλύφθηκε μετά από πολύμηνες έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας.
«Το Βήμα» αποκαλύπτει τη δικογραφία του μεγάλου σκανδάλου με τα αναλυτικά έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ, τις καταθέσεις των ελεγκτών του ΙΚΑ αλλά και όσα ανέφεραν ιδιώτες που φέρονται να λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Καταλυτικές ήταν οι καταθέσεις που έδωσαν στις 26 Ιανουαρίου και στις 8 Φεβρουαρίου 2012 η κυρία Γαυγιωτάκη Μαρία, υπεύθυνη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΙΚΑ, που εντόπισε, ανέλυσε και ανέδειξε την απάτη στο γραφείο του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης, στην Καλλιθέα.
Πρώτο ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο της αναφοράς της είναι ο τρόπος ανάδειξης των παράνομων συναλλαγών αλλά και το γεγονός ότι παρόμοιες υφαρπαγές χρημάτων γίνονται και σε άλλα υποκαταστήματα.
Όπως λοιπόν μνημονεύει για την «προδοσία των... διδύμων, «όλα προέκυψαν ύστερα από την εφαρμογή Risk Analysis, του νέου πληροφοριακού συστήματος του ΙΚΑ, που άρχισε να λειτουργεί το Νοέμβριο του 2011 όπου φαίνονται ύποπτες και παραβατικές συναλλαγές και στο οποίο εντάχθηκαν στοιχεία από το 2008 και εντεύθεν. Κατά την παρουσίαση της εφαρμογής αυτής, με τα δεδομένα που είχαν εισαχθεί, αναπτύχθηκε ένα σχεδιάγραμμα στο οποίο φαίνονταν ύποπτες και πιθανόν παραβατικές συναλλαγές μεταξύ ασφαλισμένων του Ιδρύματος.
Σαν παράδειγμα σας αναφέρω ότι ενώ κάποιος εργαζόμενος, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είχε λάβει παροχές ασθενείας για το ίδιο χρονικό διάστημα φαίνονταν ότι εργάζεται κανονικά.
Σαν δεύτερο παράδειγμα σας αναφέρω ότι στο σύστημα φαίνονται αφύσικες στον αριθμό παροχές για δίδυμη κύηση. Πρώτο υποκατάστημα στις ύποπτες συναλλαγές ήταν το τοπικό υποκατάστημα ΙΚΑ Καλλιθέας, που εδρεύει στην οδό Σκρα 45. Επιλέξαμε τυχαία έναν εργαζόμενο και διαπιστώσαμε ότι από τ
Keywords
Τυχαία Θέματα