Τα 25 πιο... βιτριολικά προεκλογικά συνθήματα από το 1974

09:34 2/5/2012 - Πηγή: 24wro
Αλήθεια, πόσα και ποια πολιτικά γεγονότα μπορεί να θυμηθεί κανείς ανακαλώντας στη...
μνήμη του συνθήματα προεκλογικών συγκεντρώσεων; Όσα και όποια δεν φαντάζεστε! Πολλά από αυτά τα συμβάντα φαντάζουν πλέον ...σκέτος σουρεαλισμός.

Ο Κώστας Σημίτης να «ξηλώνεται» από το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, ως ευνοϊκά διακείμενος στην ΕΟΚ. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να αγορεύει στην τηλεόραση εναντίον του περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος στο δημόσιο τομέα. Επίσης ο Κ. Μητσοτάκης να ξιφουλκεί εναντίον των μέτρων λιτότητας και «δημοσιονομικής πειθαρχίας» του Κ. Σημίτη. Ο πρώιμος μεταπολιτευτικός ... χαβαλές να «δίνει ρέστα» στη συγκέντρωση του ακροδεξιού Πέτρου Γαρουφαλιά. Ο πρόεδρος της ΕΔΗΚ να προβλέπει «ξεφούσκωμα» του ΠΑΣΟΚ, το 1977...

Εάν η ιστορία των εκλογών - από το 1974 - είναι μια αντιπροσωπευτική μεταπολιτευτική ταινία, τότε τα προεκλογικά συνθήματα αντιστοιχούν στα πιο ενδιαφέροντα μέρη του soundtrack. Δεν επικεντρώνουμε στα συνθήματα των αφισών, αλλά σε εκείνα ... των λαρυγγιών. Αυτά που εκστομίζονταν. Συνθήματα περισσότερο ή λιγότερο γνωστά. Για μια εκλογική χρήση, ή για περισσότερες.

Υπάρχουν ασφαλώς πολλά είδη τέτοιων ηχητικών συνθημάτων. Κάποια εξυμνούσαν τον αρχηγό, άλλα διαλαλούσαν στόχους ή οράματα. Σήμερα εστιάζουμε στην πιο ... ζωντανή κατηγορία: Στα «μοχθηρά». Τα «βιτριολικά». Αυτά που αναλάμβαναν ...να περιποιηθούν τον αντίπαλο. Όσα αντιστοιχούσαν σε αυτό που κάποια στιγμή χαρακτηρίστηκε «γκρίζα διαφήμιση».

Συνθήματα επιθετικά, κάθε είδους. Χονδροειδή, οργισμένα, σαρκαστικά, υβριστικά, με ειρωνεία λεπτή, με ειρωνεία «ξεχειλωμένη», σοβαρά, χιουμοριστικά, έξυπνα, κακόγουστα. Ορισμένα είναι διάσημα, άλλα όχι τόσο. Κάποια ... εκφωνούνταν και δίχως την έγκριση του κόμματος. Συνθήματα κάθε πολιτικής προέλευσης. Από τη φιλοχουντική δεξιά, μέχρι την Αριστερά.

Ας τα θυμηθούμε ένα - ένα. Με κάποια χρονολογική σειρά και με έντονη διάθεση να «ακτινογραφήσουμε» τις αντίστοιχες εποχές.

«ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ Ο ΝΟΕΜΒΡΗΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ»

To σύνθημα αυτό ακουγόταν σε αρκετές διαδηλώσεις του 1974, από όσες έγιναν έπειτα από την Παρασκευή, 4η Οκτωβρίου του έτους. Την ημέρα εκείνη δημοσιεύθηκε η Συντακτική Πράξη, που όριζε ως ημέρα διεξαγωγής των εκλογών τη 17η Νοεμβρίου, δηλαδή την πρώτη επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Πρακτικά, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, του οποίου η εκλογική επικράτηση προδιαγραφόταν βέβαιη, θέλησε να οικειοποιηθεί το ορόσημο του '73. Στην προεκλογική περίοδο του '74 το σύνθημα αυτό το «τίμησαν» αριστερές ομάδες και κινήσεις - κυρίως το ΕΚΚΕ- που δεν εντάσσονταν στο σχήμα της Ενωμένης Αριστεράς. Με όρους μετεκλογικούς θα λέγαμε ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Τότε όμως, μέχρι να γίνουν οι πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές, ελλείψει ... Βουλής «εξωκοινοβουλευτικοί» ήσαν οι πάντες...

Το σύνθημα ασφαλώς έβρισκε σύμφωνη τη συντριπτική πλειονότητα των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και της Ενωμένης Αριστεράς, καθώς και αρκετούς υποστηρικτ
Keywords
Τυχαία Θέματα