Συνάντηση Σαμαρά - Ντράγκι στη Φρανκφούρτη

08:52 11/9/2012 - Πηγή: 24wro
Με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, συναντάται σήμερα το μεσημέρι στην...
Φρανκφούρτη ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει στον κ. Ντράγκι την ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά και στήριξης των τραπεζών, οι οποίες με τη σειρά τους θα διοχετεύσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς
αναμένεται να αναφερθεί και στις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να «κλειδώσουν» τα μέτρα των περικοπών ύψους 11,7 δισ. ευρώ και να εκταμιευτούν τα ταζύτερο δυνατόν τα 31,5 δισ. ευρώ, από τα οποία ένα σημαντικό ποσοστό τους θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία.

Προς αυτή την κατεύθυνση δίνει μάχη με τον χρόνο πλέον η κυβέρνηση, καθώς τα περιθώρια για να συμφωνηθούν τα μέτρα στενεύουν και ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.

Τα «αγκάθια» είναι αυτή την ώρα το αίτημα για απολύσεις από το Δημόσιο, που έχουν επαναφέρει οι δανειστές μας, και οι περικοπές στους ΟΤΑ και στα υπουργεία Αμυνας και Υγείας.

Ο στόχος που είχαν θέσει με την έναρξη αυτής της νέας διαδικασίας η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όλα (μέτρα, εκταμίευση δόσης, απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής) να έχουν τελειώσει μέσα στον Οκτώβριο, παραμένει μεν, αλλά υπάρχουν από χθες και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που δεν αποκλείουν πλέον να υπάρξει παράταση -μίας έως και δύο εβδομάδων- στην υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε χθες με την τρόικα, δεν αποκλείει την πιθανότητα της πολιτικής διαπραγμάτευσης για ορισμένα μόνο θέματα του συνολικού πακέτου. Απορρίπτει όμως τις απολύσεις, καθώς -όπως τονίζουν συνεργάτες του- κάτι τέτοιο θα παραβίαζε την αρχική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και αναζητά μαζί με τα μέλη του οικονομικού επιτελείου ισοδύναμα μέτρα που θα γίνουν -όμως- αποδεκτά από τους δανειστές μας.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς σήμερα, καθώς τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι εάν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, τότε στην αυριανή προγραμματισμένη σύσκεψη οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα μπορέσουν να «κλειδώσουν» τα μέτρα κι έτσι ο κ. Γ. Στουρνάρας θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει στο πλαίσιο του έκτακτου Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία την Παρασκευή, όλο το «πακέτο».

Σε αντίθετη περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών θα αναγκαστεί να παρουσιάσει στους ομολόγους του το περίγραμμα των μέτρων, αφήνοντας πίσω του εκκρεμότητες οι οποίες θα προκαλέσουν νέες καθυστερήσεις και στην εκταμίευση της επόμενης δόσης.

ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα