Σύμμαχοι της Μέρκελ απαιτούν την συμμετοχή ιδιωτών στο ελληνικό πακέτο τώρα

16:38 19/6/2011 - Πηγή: 24wro
Οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να συνεισφέρουν σε ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα αμέσως, επισημαίνει ...στο περιοδικό Der Spiegel, ο επικεφαλής της βαυαρικής πτέρυγας των συντηρητικών της Άνγκελα Μέρκελ.
Σε σχόλια του που δημοσιεύονται σήμερα στο γερμανικό περιοδικό, ο Horst Seehofer, επικεφαλής της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), παίρνει αποστάσεις από
την περιγραμματική συμφωνία μεταξύ της Μέρκελ και του Σαρκοζί την Παρασκευή στο Βερολίνο για την Ελλάδα, μια συμφωνία που ηρέμησε κάπως τις αγορές σχετικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Ο Seehofer τονίζει: “Οι ειδικοί μου λένε εδώ και ένα χρόνο ότι μια ελληνική αναδιάρθρωση είναι απαραίτητη. Τώρα είναι η ώρα για τους ιδιώτες επενδυτές να αρχίζουν να συνεισφέρουν»
Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί συμφώνησαν την Παρασκευή σε μία λύση εθελοντικής ανανέωσης ομολόγων, τύπου Βιέννης, όσον αφορά το σκέλος της συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Μάλιστα η Καγκελάριος δεσμεύτηκε ότι θα επεξεργαστεί από κοινού με την ΕΚΤ τις λεπτομέρειες για την συμμετοχή των ιδιωτών σε διάσωση της Ελλάδας. Επανερχόμενη χθες στο ίδιο ζήτημα, η Μέρκελ στην ομιλία της σε συνάντηση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Βερολίνο, τόνισε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι εθελοντική αλλά πρόσθεσε πως η Γερμανία εργάζεται για να διασφαλίσει ότι το μέγεθος (της συμμετοχής τους) θα είναι σημαντικό. Μάλιστα έσπευσε να δηλώσει πως για αυτό το ζήτημα βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
Πολλοί αναλυτές είναι σκεπτικοί για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος της, το οποίο έχει φτάσει στα επίπεδα των 340 δις. ευρώ ή στο 150% του ΑΕΠ της χώρας.
Στο Der Spiegel , άλλοι κοινοβουλευτικοί από τον συνδυασμό της Μέρκελ ασκούν κριτική στην πολιτική της για την Ελλάδα, λέγοντας πως η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών θα πρέπει να επιβληθεί.
«Χρειαζόμαστε ένα haircut και δεν θα είναι εθελοντικό» τονίζει ο ειδικός στα οικονομικά Manfred Kolbe, ενώ ο Thomas Silberhorn (CSU) τονίζει ότι απαιτείται μια υποχρεωτική συμμετοχή.
Ισχυρές πιέσεις σε Μέρκελ και Σόιμπλε
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Deutsche Welle , oι εσωτερικές πιέσεις προς τους Μέρκελ και Σόιμπλε είναι ισχυρές. Ο χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ θεωρεί εκ των ουκ άνευ την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Την ίδια άποψη εκφράζουν και δεκάδες άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές. Ο συμβιβασμός Μέρκελ και Σαρκοζί δεν έχει σχέση με την απόφαση της βουλής, δηλώνει ο φιλελεύθερος βουλευτής Φρανκ Σέφλερ. Καταγράφονται οργισμένες αντιδράσεις, οι οποίες σύμφωνα με το στέλεχος των αντιπολιτευομένων Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν, μπορεί να έχουν ως συνέπεια να μην συγκροτήσει η Μέρκελ στη βουλή πλειοψηφία υπέρ του πακέτου στήριξης. Και στην περίπτωση αυτή θα προκηρυχθούν νέες εκλογές λέει ο κ. Όπερμαν, με δεδομένο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση.
Όσον αφορά την περιβόητη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, κύκ
Keywords
Τυχαία Θέματα