Συμμαχία με Ρώμη για το αέριο

08:42 8/8/2012 - Πηγή: 24wro
Tην ώρα που στην Αθήνα δίνεται - πολιτική και επιχειρηματική - ώθηση στην τριγωνική σχέση...
Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για τη δημιουργία πολύπτυχου ενεργειακού δρόμου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω και του ελληνικού χώρου, στη Ρώμη μπήκαν οι (πολιτικές) βάσεις
για τη στήριξη ενός νέου διεθνούς αγωγού που, αν προκριθεί η κατασκευή του, θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία απευθείας στην ευρωπαϊκή αγορά διά μέσου Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας, Αδριατικής και Ιταλίας.
Για τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP), εν προκειμένω, το πολιτικό πλαίσιο συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος με τον ιταλό ομόλογό του Τζούλιο Τέρτσι, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ασ. Παπαγεωργίου.
Πρόκειται για το πρότζεκτ κοινοπραξίας εταιρειών σχετικά με τον αγωγό που ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν - κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ - και μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας θα στέλνει στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικό αέριο. Είναι ανταγωνιστικός του Νabucco West (ο οποίος περνάει από Βουλγαρία, Ρουμανία Ουγγαρία κ.λπ.) και το ακριβές μοντέλο του είναι σε φάση συζήτησης.
Ο TAP - με μετόχους κατά 42,5% τη νορβηγική Statoil, η οποία συμμετέχει και στο κονσόρτσιουμ Σαχ Ντενίζ ΙΙ, την ελβετική EGL κατά 42,55% και τη γερμανική EON σε ποσοστό 15% - φιλοδοξεί να είναι ο τελικός νικητής του διαγωνισμού για τη μεταφορά του αζερικού αερίου. Mια σημαντική παράμετρος γι' αυτή την εξέλιξη είναι η στήριξη των κυβερνήσεων Eλλάδας και Iταλίας ως χωρών διέλευσης, την οποία έχει ζητήσει η κοινοπραξία. Για να διασφαλίσει την πολιτική στήριξη, η κοινοπραξία TAP εμφανίζεται ανοιχτή στην είσοδο της ΔEΠA ή και άλλης ελληνικής εταιρείας σε αυτή, όπως και με την Ιταλία για την είσοδο της ENEL. «Με τον τρόπο αυτόν, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας για την κατ' αρχήν πολιτική συμφωνία. «Είναι μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας, με τη δημιουργία μιας ιδιαίτερα σημαντικής υποδομής», συμπλήρωσε ο κ. Τέρτσι. Ο ιταλός υπουργός εκτιμά ότι «πρόκειται για κύρια προτεραιότητα των ιταλοελληνικών διμερών σχέσεων, αλλά και σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με την Αλβανία, τρίτο εν δυνάμει εταίρο της προσπάθειας αυτής».

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ. Στις συνομιλίες της Ρώμης - όπου συζητήθηκαν και πτυχές της οικονομικής κρίσης που πλήττει τις δύο χώρες - επισημάνθηκε, παράλληλα, και η σημασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία ανοίγουν νέες δυνατότητες συνεργασίας, από τη στιγμή που «η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να κάνει χρήση νέων εναλλακτικών πηγών», όπως υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Αυτός ο εναλλακτικός δρόμος είναι και το πλεονέκτημα που επιχειρούν να αξιοποιήσουν Ελλάδα και Ισραήλ στις συνομιλίες που συνεχίζονται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες. Ειδικά όσον αφορά τα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, αλλά και όσα βρεθούν ακόμα.
Xθες ο κ. Πέρες - που συναντήθηκε και με τον πρώην πρωθυπου
Keywords
Τυχαία Θέματα