Συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς για εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

17:40 22/8/2011 - Πηγή: 24wro
Σε συμφωνία για εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός κατέληξαν Ισραήλ και Χαμάς, μετά από πέντε ημέρες βίας στα σύνορα της...
Λωρίδας της Γάζας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Ένας αξιωματούχος που διαμεσολαβεί στις συνομιλίες είπε ότι οι δυο πλευρές «κατέληξαν σε συμφωνία για μια εκεχειρία, λέγοντας ότι η συμφωνία έχει ήδη τεθεί σε ισχύ.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Χαμάς συμφώνησε να επιβληθεί η εκεχειρία και σε μικρότερες ένοπλες ομάδες, οι οποίες
ευθύνονται για τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι το Ισραήλ δεν θα απαντήσει στις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας με μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση, συνοψίζοντας τις συνομιλίες που είχαν ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι υπουργοί του.

Ανώτερη διπλωματική πηγή του Ισραήλ υποστήριξε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό, ότι το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς, το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, αποπειράθηκε να παρασύρει το Ισραήλ να εμπλακεί σε εκτεταμένες μάχες στη Λωρίδα ώστε να εξασθενίσει η διεθνής υποστήριξή του, εν όψει της εξέτασης του αιτήματος των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη να ενταχθεί ένα Παλαιστινιακό κράτος στον ΟΗΕ το Σεπτέμβριο.

Η Χαμάς «ήθελε» την κλιμάκωση, είπε η πηγή, «γι' αυτό το Ισραήλ πρέπει να κάνει όλα όσα μπορεί για να επιτύχει ηρεμία».

Στην διάρκεια της νύχτας η βία συνεχίστηκε. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι περίπου 16 ρουκέτες και όλμοι εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ από την ώρα που η εκεχειρία αναμενόταν να τεθεί σε εφαρμογή, την Κυριακή στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) ως το πρωί της Δευτέρας.

Το Ισραήλ προέβη επίσης σε μια αεροπορική επιδρομή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με στόχο μια ομάδα ανδρών που ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει ρουκέτα, είπε εκπρόσωπος του στρατού στο Τελ Αβίβ.

Αφορμή για την έξαρση ήταν η επίθεση ενόπλων κατά λεωφορείου κοντά στα σύνορα Ισραήλ και Αιγύπτου κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά Ισραηλινοί.

Το Ισραήλ απάντησε με νέες αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιπλέον, πέντε Αιγύπτιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις, προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες και την πίεση της κοινής γνώμης στην Αίγυπτο να ζητήσει επισήμως συγγνώμη.
Keywords
Τυχαία Θέματα