Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων που χτύπησε η κρίση

19:13 6/12/2012 - Πηγή: 24wro

Η απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεσαία τάξη στην Ελλάδα απασχολεί το Bloomberg το ...οποίο «φιλοξενεί» δραματικές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που από την μια στιγμή στην άλλη είδαν τη ζωή τους να «καταστρέφεται» λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας.

Διαβάζοντας το εκτενές δημοσίευμα που έχει τίτλο «Σε απόγνωση και κατάθλιψη η μεσαία τάξη», καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για μαρτυρίες που εδώ στην Ελλάδα
έχουν πια γίνει δυστυχώς μέρος της καθημερινότητας μας. Και αυτό είναι το πιο τραγικό από όλα… Ότι από εξαίρεση οι ιστορίες αυτές τείνουν να γίνουν ο κανόνας.

Η 57χρονη Αναστασία Καραγαϊτανάκη, είναι ένα από τα θύματα της ύφεσης. Το πρώην μοντέλο και ιδιοκτήτρια καφετέριας στην Θεσσαλονίκη, αφού αναγκάστηκε να κλείσει την επιχείρησή της, τώρα πια κοιμάται σε ένα μικρό κρεβατάκι δίπλα στο ψυγείο της μητέρας της ενώ εξαρτάται από ιδρύματα για να βρει φαγητό και ινσουλίνη για το διαβήτη της.

«Νιώθω σαν η ζωή μου να έχει γλιστρήσει μέσα από τα χέρια μου» εξομολογείται η Αναστασία , ο αδερφός της οποίας μένει μαζί της στο σπίτι της μητέρας τους. «Νιώθω σαν να είμαι νεκρή» προσθέτει. «Περιμένουμε κάθε μήνα την σύνταξη της μητέρας μου. Αν όμως πεθάνει, εμείς τί θα απογίνουμε;» αναρωτιέται με δάκρυα στα μάτια.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες που έχουν έρθει στην ίδια κατάσταση με αυτήν της κυρίας Αναστασία Καραγαϊτανάκη. Δάσκαλοι, οι μισθοί των οποίων έχουν κοπεί στο ένα τρίτο, κλέβουν ηλεκτρικό ρεύμα. Οικογένειες φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους εξαιτίας της αυξανόμενης εγκληματικότητας στους δρόμους.

Δεν υπάρχουν χρήματα

Μπορεί η Ελλάδα να μειώνει τα ελλείμματά της και να αποδέχεται ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης που μπορεί να περιλαμβάνει το δάνειο ύψους 34,4 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα, οι συνθήκες για τη μεσαία τάξη της Ελλάδας είναι πιθανό να επιδεινωθούν το επόμενο έτος, λόγω των μέτρων λιτότητας, δηλώνει στο πρακτορείο ο κ. Γιώργος Τζογόπουλος, research fellow στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Πολιτικής. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας έλληνας πολίτης που πιστεύει ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν υπάρχουν λεφτά για να ξοδέψει ο κόσμος»

Η συμμετοχή στα συσσίτια της εκκλησίας, που πραγματοποιούνται δυο φορές την εβδομάδα, έχει αυξηθεί από τα 25 άτομα στα 140 μέσα την τελευταία πενταετία, δήλωσε έξω από την Ευαγγελική Εκκλησία στη Θεσσαλονίκη, ο Αντώνης Σακελαρίου.

Μιλώντας στο πρακτορείο, ο βοηθός καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνος Ματσαγάνης, επισημαίνει πως για πολλούς άνεργους Έλληνες, το «παινεμένο» ευρωπαϊκό κοινωνικό δίκτυο ασφαλείας δεν υπάρχει, καθώς μόνο το 17% των 1,2 εκατ. ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

Το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί στο 36% από περίπου 20% το 2009,προσθέτει, ενώ περίπου 8,5% των Ελλήνων ζουν πλέον σε ακραία φτώχεια και δεν μπορούν να πληρώσουν για έναν βασικ
Keywords
Τυχαία Θέματα