Στο τιμόνι της Ε.Ε. η Δανία

11:56 1/1/2012 - Πηγή: 24wro
Την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνει... σήμερα η Δανία, καθώς και το δύσκολο έργο του συντονισμού των 27 χώρών- κρατών της ΕΕ με στόχο την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη. Η Κοπεγχάγη αναλαμβάνει για 7η φορά την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, διαδεχόμενη την Βαρσοβία...
Πάντως, η σκανδιναβική χώρα των 5,6 εκατ. κατοίκων έχει επιλέξει να μείνει εκτός του ενιαίου νομίσματος.
Η πρωθυπουργός της χώρας, Χέλε Θόρνινγκ Σμιτ σημείωσε ότι η Κοπεγχάγη επιθυμεί να καταστεί “γέφυρα” μεταξύ των “17” και
των “27”, διασφαλίζοντας ότι το χάσμα μεταξύ των χωρών του ευρώ και των χωρών, που δεν έχουν υιοθετήσει το ευρωνόμισμα δεν θα βαθύνει περαιτέρω.
Πρόκειται για μια σημαντική πρόκληση για τους Δανούς, εκτιμούν αναλυτές, μετά το βέτο της Βρετανίας στην αλλαγή των συνθηκών κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νικολάι Βάμεν δήλωσε ότι επιθυμεί το Λονδίνο “να παραμείνει ένα πολύ δραστήριο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας”, προσθέτοντας με έμφαση ότι η Ευρώπη χρειάζεται να βρει “πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα”.
Η επίσημη τελετή ανάληψης της προεδρίας από την Δανία έχει προγραμματιστεί για τις 11 Ιανουαρίου. Την προεδρία της ΕΕ για το β’ εξάμηνο το 2012 θα αναλάβει η Κύπρος.
Keywords
Τυχαία Θέματα