Στο 1 ευρώ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, εκτιμούν οι έμποροι καυσίμων

01:35 28/9/2011 - Πηγή: 24wro

Η κρίση έχει απογειώσει το λαθρεμπόριο καυσίμων. Οπως κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, η ηγεσία της...



 Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων και Πρατηριούχων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) και ο πρόοδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Δ. Ασημακόπουλος, τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί σημαντικά το λαθρεμπόριο καυσίμων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών αφορά το 30% των πρατηρίων. Ο κ. Ασημακόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το πολιτικό σύστημα διαχρονικά
«κλείνει το μάτι» στο λαθρεμπόριο. Οπως ανέφερε ο πρόεδροις της ΠΟΠΕΚ κ. Χ.Μαυράκης το λαθρεμπόριο αφορά στην πρόσμειξη με βιοαιθανόλη, η οποία κοστίζει 50 λεπτά το λίτρο και έρχεται λαθραία από την Ιταλία και τη Βουλγαρία.

Παράλληλα η εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης αυξάνει την επιβάρυνση των καταναλωτών κατά 40%. Αλλά και η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΠΕΚ έκαναν λόγο για πτώση του τζίρου των πρατηρίων υγρών καυσίμων κατά 50% το 2011, ενώ στη διάρκεια των τελευταίων μήνων περισσότερα από 1.100 πρατήρια είτε έχουν βάλει λουκέτο είτε υπολειτουργούν.

Ειδικότερα η τιμή του πετρελαίου φέτος αναμένεται να κυμανθεί από 0,98 ευρώ το λίτρο ως 1 εύρώ, κατά μέσο όρο, ενώ πέρσι ξεκίνησε στα 65 -75 λεπτά. Επίσης οι εκπρόσωποι της ΠΟΠΕΚ ζήτησαν να μην προχωρήσει η εξίσωση των φόρων αν δεν διασφαλισθεί πρώτα η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2011 το δημόσιο εισέπραξε 2,64 δισ.ευρώ από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των καυσίμων ενώ περσι την ίδια περίοδο είχε εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η αύξηση των φόρων έφερε μείωση της κατανάλωσης και των δφημοσίων εσόδων.

Για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου οι συνδικαλιστές τόνισαν για μια ακόμη φορά ότι είναι ανάγκη η εγκατάσταση ολοκληγρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών τοιυ όγκου των καυσίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της αγοράς. Συμφώνησαν, όμως, για την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης, αλλά σημείωσαν ότι πρέπει ποηγούμενως να λυθεί το πρόβλημα της νοθείας.

trelokouneli.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα