Στις έρευνες για το ανασοποιητικό σύστημα το Νόμπελ Ιατρικής 2011

13:31 3/10/2011 - Πηγή: 24wro
Tο βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2011 κέρδισαν ο Αμερικανός Μπρους Μπέτλερ, ο Λουξεμβούργιος...
Ζιλ Χόφμαν και ο Καναδός Ραλφ Στάινμαν, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή των βραβείων.

Οι τρεις επιστήμονες βραβεύονται για τις εργασίες τους πάνω στα ανοσοποιητικά συστήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής.

"Οι φετινοί Νομπελίστες προκάλεσαν μια επανάσταση στον τρόπο που κατανοούμε το ανοσοποιητικό σύστημα ανακαλύπτοντας τις αρχές που αποτελούν τα κλειδιά για την ενεργοποίησή του", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

"Οι κκ. Μπέτλερ και Χόφμαν
μοιράζονται το μισό βραβείο για τις εργασίες τους στο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο κ. Στάινμαν ανταμείβεται για τις εργασίες του στο προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα", διευκρινίζει η επιτροπή.

Την Τρίτη και την Τετάρτη θα ακολουθήσουν τα Νόμπελ Φυσικής και Χημείας, αυτό της Λογοτεχνίας την Πέμπτη, της Ειρήνης την Παρασκευή στο Όσλο και της Οικονομίας στις 10 Οκτωβρίου.

Φέτος, για το Νόμπελ Ειρήνης οι υποψήφιοι είναι 241, αριθμός ρεκόρ στα χρονικά του θεσμού. Πέρυσι, με το βραβείο τιμήθηκε ο κινέζος αντιφρονούντας, Λιού Σιαμπό. Φέτος, οι ηγέτες της Αραβικής Άνοιξης, του κινήματος που οδήγησε στην ανατροπή των καθεστώτων της Τυνησίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης εκτιμάται ότι είναι ανάμεσα στους επικρατέστερους για το βραβείο.

Ενδεικτικό είναι ότι μεταξύ των υποψηφίων περιλαμβάνονται η blogger Λίνα μπιν Μένι, η οποία κατέγραψε στο Διαδίκτυο το ιστορικό τηςεξέγερσης στην Τυνησία, η Αιγύπτια Ισράα Αμπντελ Φάταχ και το Κίνημα της 6ης Απριλίου, αλλά και ο Αιγύπτιος Ουαέλ Γόνιμ, στέλεχος της Google και σύμβολο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ενδέχεται να επηρεάσει και την επιλογή του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Μετά την περυσινή βράβευση του Ισπανοπερουβιανού Μάριο Βάργκας Γιόσα, στους σουηδικούς λογοτεχνικούς κύκλους συζητείται φέτος πολύ το όνομα του Σύρου ποιητή Άδωνι.
Keywords
Τυχαία Θέματα