Στην τελική ευθεία τα εργασιακά

08:23 23/10/2012 - Πηγή: 24wro
Το αργότερο έως την Πέμπτη αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στα εργασιακά...
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας μάλιστα την αισιοδοξία ότι δύσκολες μάχες όπως αυτή της διατήρησης των τριετιών, αλλά και η μη εφαρμογή ελαστικών ωραρίων με ατομική συμφωνία τελικά θα κερδηθούν.

Αναλυτικότερα, κερδίζεται η διατήρηση των τριετιών στον κατώτατο μισθό, όπως και εγγράφως ζήτησε με το e-mail προς την τρόικα το υπουργείο
επικαλούμενο το γεγονός ότι το επίδομα πολυετίας, με βάση και το Μνημόνιο, παραμένει «παγωμένο» έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, αλλά «ενεργό» για την ένταξη των εργαζομένων στα μισθολογικά κλιμάκια σε όλες τις συμβάσεις (ακόμη και σε εκείνες που λήγουν). Όπως όλα δείχνουν, ο ίδιος κανόνας θα ισχύσει και για τον κατώτατο μισθό που θα νομοθετείται, στο εξής, από το κράτος με γνωμοδότηση των κοινωνικών εταίρων από τον ερχόμενο Απρίλιο. Ωστόσο, μέσω του νέου μηχανισμού, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επανακαθορισμού του ποσού των τριετιών ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας.

Για τις απροειδοποίητες αποζημιώσεις λόγω απόλυσης έχει συμφωνηθεί η εφαρμογή του διπλού συστήματος με όριο τα 12 μηνιάτικα για τους νεοπροσλαμβανόμενους και «έξτρα» αποζημίωση πάνω από τους 12 μισθούς, δηλ. πάνω από τα 16 έτη στον ίδιο εργοδότη, αλλά με μηνιαίο πλαφόν που παραμένει ακόμη «ανοικτό» για το υπερβάλλον ποσό, για τους ήδη απασχολουμένους. Η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας ήταν 3.000 ευρώ, ωστόσο αυτή τη στιγμή το όριο έχει φτάσει στα 2.000 ευρώ για την καταβολή όλων των υπολειπόμενων μηνών αποζημίωσης έως τους 24.

Συμβιβασμός έχει επιτευχθεί για τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης στους 3 μήνες κατ' ανώτατο όριο, από τους 6 σήμερα (διευκολύνοντας την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης), ενώ παραμένει η διάσταση απόψεων για την εφαρμογή ελαστικών ωραρίων ακόμη και με ατομική συμφωνία (το υπουργείο ζητά υποχρεωτικά να υπάρχει συλλογική σύμβαση, κλαδική ή επιχειρησιακή ή συμφωνία με Ένωση προσώπων στις μικρές επιχειρήσεις, όπου δεν μπορεί να συσταθεί σωματείο).

real.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα