Στην ουρά για το εφάπαξ 70.000 δικαιούχοι

09:29 5/12/2012 - Πηγή: 24wro
Απελευθερώνεται η καταβολή του εφάπαξ για περίπου 70.000 δικαιούχους από το Δημόσιο...
τη ΔΕΗ και το ΙΚΑ, με το συνολικό κονδύλι να φτάνει τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, θα διατεθούν και 62 εκατομμύρια ευρώ στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων για τη χορήγηση μερισμάτων.

Το κονδύλι για την καταβολή του εφάπαξ -με δεδομένη και την άσχημη οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων- θα προέλθει από τη δόση που αναμένεται να εκταμιευτεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Αυτά
αποφασίστηκαν στη συνάντηση που έλαβε χώρα στο υπουργείο Εργασίας, ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την καταβολή του εφάπαξ, καθώς και η ενίσχυση στη στελέχωση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) με περισσότερους υπαλλήλους, ώστε να εκπληρωθεί γρήγορα η απαίτηση για γήγορη καταβολή των σχετικών παροχών.

Όπως αποφασίστηκε, η αποπληρωμή των εφάπαξ με την χρονική σειρά κατά την οποία οι δικαιούχοι έχουν υποβάλει την αίτηση, ενώ στόχος είναι η εξόφληση της οφειλής έως το τέλος του 2013.

Έτσι λοιπόν, κατόπιν της αναμενόμενης εκταμίευσης της δόσης, αποδεσμεύεται η καταβολή των εφάπαξ προς το ΤΠΔΥ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, τον Κλάδο Πρόνοιας Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΥΙΤΕΚΩ) και το Λογαριασμό Πρόνοιας Προσωπικού ΙΚΑ.

Στα εν λόγω Ταμεία υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση απόδοσης του εφάπαξ με συνέπεια να έχει δημιουργηθεί μεγάλη λίστα αναμονής. Ενδεικτικά, στο ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων οι συνταξιούχοι δικαιούχοι που αναμένουν από το 2010 την καταβολή της παροχής φθάνουν τους 40.228, ενώ η συνολική οφειλή αγγίζει τα 1,1 δισ. ευρώ. Ομοίως, στο ταμείο της ΔΕΗ, οι δικαιούχοι που δεν έχουν λάβει το εφάπαξ φθάνουν τους 4.000.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, που μίλησε μετά τη λήξη της σύσκεψης, «Γίνονται συντονισμένες και διαρκείς προσπάθειες για τον αρτιότερο τρόπο οργάνωσης των Ταμείων που έχουν ληξιπρόθεσμα. Το υπουργείο Εργασίας με το υπουργείο Οικονομικών επιταχύνουν τους ρυθμούς τους έτσι ώστε όλο το θέμα των ληξιπροθέσμων να γίνει με το μεγαλύτερο ρυθμό απορροφητικότητας. Υπάρχουν και άλλα Ταμεία που βρίσκονται σε επίπεδο ανάγκης απορρόφησης ληξιπροθέσμων όπως το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ο Κλάδος Πρόνοιας Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΥΙΤΕΚΩ) και ο Λογαριασμός Πρόνοιας Προσωπικού ΙΚΑ και γι’ αυτά υπάρχει προγραμματισμός για τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισης».

Εκτός από τους δύο υπουργούς, στην ανωτέρω σύσκεψη συμμετείχαν η γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Χ. Παπακωνσταντίνου, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης,. Π. Κοκκόρης, ο πρόεδρος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), Μ. Κωνσταντίνου καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

moneypost.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα