Στην επιτροπή για την φονική τραγωδία σήμερα ο Χριστόφιας

08:05 5/9/2011 - Πηγή: 24wro
Η ορθή φύλαξη του φορτίου δεν αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα πει στην...
μονομελή επιτροπή σύμφωνα με πληροφορίες. Νέα έγγραφα όμως καίνε την κυβέρνηση Χριστόφια.


Ενώπιον της μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου στην Κύπρο θα εμφανιστεί σήμερα ο Δημήτρης Χριστόφιας. Όπως αποκαλύπτει το sigmalive.com ο πρόεδρος Χριστόφιας
θα αρνηθεί κάθε ευθύνη ενώ δεν θα διαστάσει να πει για άλλη μια φορά ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν όσο ψηλά κι αν φτάνουν.

Την τοποθέτηση του θα αναγνώσει ο Δημήτρης Χριστόφιας πριν ξεκινήσει να απαντά στις ερωτήσεις Πολυβίου.

Όσον αφορά τη γραμμή που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος, είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη γραμμή που ακολούθησε ο τέως υπουργός εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

Στην εισαγωγή του ο πρόεδρος Χριστόφιας, θα εκφράζει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το συγκλονισμό, την οδύνη και τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των 13 παλικαριών.
Στις επόμενες 8 σελίδες θα αναφερθεί στα εμπορευματοκιβώτια χωρίζοντας τις πράξεις του σε 3 χρονικές περιόδους. Της δέσμευσης, την παραμονής τους και τη φύλαξής τους στη ναυτική βάση.

Δικαιολογώντας την κάθε μια από τις τρεις αυτές πράξεις θα αναφέρει ότι, για τη δέσμευση, ήταν ζήτημα σεβασμού στις αποφάσεις των οργάνων του ΟΗΕ και της ΕΕ. Για την παραμονή θα πει ότι απαιτούνταν λεπτοί χειρισμοί για να μην δυσαρεστηθούν Συρία και Ιράν και για να μην συμβεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο Κυπριακό και όσον αφορά τη φύλαξη του φορτίου αναμένεται να αναφέρει ότι ήταν καθαρά θέμα των ειδικών.

Στην τελευταία σελίδα ο πρόεδρος Χριστόφιας θα διαβεβαιώνει ότι οι έρευνες θα φτάσουν μέχρι τέλους και όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Όμως μέχρι τώρα ο ίδιος δεν φαίνεται να αναλαμβάνει καμία από τις ευθύνες του ενώ έγγραφα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ξεκάθαρα τις ευθύνες του προέδρου της χώρας.


Το sigmalive.com αποκάλυψε χθες βράδυ τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου της 11 Φεβρουαρίου του 2009 όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Υπουργικού για τις κινήσεις στις οποίες προέβη σε σχέση με το επίμαχο φορτίο του πλοίου Monchegorsk. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η όλη διαχείριση της υπόθεσης από πλευράς του Προέδρου είναι αντισυνταγματική γεγονός που του στερεί την ασυλία.

Το έγγραφο που παρουσιάζει το Sigmalive είναι από τα πρακτικά της ενημέρωσης του Προέδρου Χριστόφια προς το Υπουργικό συμβούλιο στις 11/2 του 2009. Στο πρώτο έγγραφο αναφέρεται πως «με πόνο ψυχής διαπιστώσαμε πως μία φίλη χώρα (Σ.Σ. η Συρία) παραβίασε τα ψηφίσματα του Σ.Α.» αν και αρχικά υπήρχε γνωμάτευση κάποιου που δεν κατονομάζεται πως δεν παραβιάζονται τα ψηφίσματα. Αφού ενημερωθήκαμε σχετικά αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε έρευνα πάνω στο πλοίο και αποδείχτηκε ότι «υπάρχουν ένα-δύο κιβώτια τα οποία είναι λίγο επικίνδυνα» κατά τα λεγόμενα του προέδρου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο το «ερώτημα που τίθεται μπροστά μας είναι αν θα φυλάξουμε εμείς το φο
Keywords
Τυχαία Θέματα