Στη Βουλή το ν/σ για ενίσχυση εγγυήσεων προς τράπεζες κατά €30 δισ.

21:25 31/3/2011 - Πηγή: 24wro
Kατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο επεκτείνεται κατά... 30 δισ. ευρώ το ποσό των εγγυήσεων του δημοσίου προς τις τράπεζες (άρθρο 2 του ν. 3723/2008 που αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα)
Διασφαλίζεται μάλιστα ότι η εν λόγω εγγυοδοτική ενίσχυση παρέχεται εφόσον κάθε πιστωτικό ίδρυμα προετοιμάσει και εφαρμόσει σχέδιο για μεσοπρόθεσμες ανάγκες
χρηματοδότησης, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Επίσης, επεκτείνεται το δικαίωμα αρνησικυρίας του και στις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου που αφορούν την νομική ή χρηματοοικονομική κατάσταση του ιδρύματος όπως επί παραδείγματι αποφάσεις για συγχώνευση με άλλο πιστωτικό ίδρυμα ή για εξαγορά άλλου πιστωτικού ιδρύματος.
Ακόμα, παρέχεται πρόσβαση εκτός από τα βιβλία και στοιχεία και στις εκθέσεις αναδιάρθρωσης και βιωσιμότητας και στα σχέδια για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της κάθε Τράπεζας καθώς και στην παρεχόμενη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Επιπλέον, προβλέπεται ότι σε περίπτωση διανομής μερίσματος, τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο πλαίσιο ενίσχυσης των τραπεζών με τη μορφή προνομιούχων μετοχών, υποχρεούνται στη διανομή αποκλειστικά μετοχών, ως μέρισμα και για τη χρήση 2010.
Τέλος, με επιπλέον διατάξεις γίνεται διεύρυνση αρμοδιοτήτων του εκπροσώπου του ελληνικού δημοσίου.
newscode
Keywords
Τυχαία Θέματα