Στα χέρια του πρωθυπουργού ο γόρδιος δεσμός του φορολογικού

08:27 6/12/2012 - Πηγή: 24wro
Να λύσει τον γόρδιο δεσμό του φορολογικού επιχειρεί ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος...
πρέπει να παραμείνει στις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Τρόικας και παράλληλα να διατηρήσει την συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης και να αποφορτίσει την κοινωνία που είναι αγανακτισμένη από τις διαρροές της τελευταίας εβδομάδας.

Ο κ. Σαμαράς ο οποίος πήρε στα χέρια του υπόθεση επείγεται να κλείσει το θέμα και να κατατεθεί το νομοσχέδιο
μέχρι την επόμενη Τετάρτη πριν από το Γιουρογκρούπ που θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης και την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση 2 δισ. ευρώ επιπλέον από φορολογικά έσοδα που προέκυψαν από τις πιέσεις της Τρόικας προκειμένου να κλείσει η συμφωνία. Εάν δεν καλυφθεί το κενό τότε η Τρόικα θα πιέσει για νέα μέτρα εισπρακτικά ή από περιορισμό δαπανών και θα ανοίξει νέος κύκλος πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής.

Η ρύθμιση όμως για την φορολόγηση των παιδιών και τον συντελεστή του 45% προκειμένουν να βρεθούν τα χρήματα προκάλεσε τρικυμία και την απειλή από τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης ότι δεν θα ψηφίσουν το φορολογικό.

Παράλληλα η κυβέρνηση είδε να τοποθετείται κριτικά απέναντί της ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος. Κάπως έτσι πήρε την πρωτοβουλία για την άρση του αδιεξόδου ο πρωθυπουργός ο οποίος είχε συσκέψεις και συνομιλίες με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και συνάντηση αργά χθες το βράδυ με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Ο υπουργός πάντως έλεγε ότι ακόμη κι αν αλλάξει ο συντελεστής του 45% η τελική επιβάρυνση για τους πολίτες θα είναι περίπου ίδια την ώρα που ο πρωθυπουργός από το βήμα του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου διαβεβαίωνε ότι “δεν είμαι εχθρός της μεσαίας τάξης” και ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις στα εισοδήματα κάτω των 25.000 ευρώ.

Στις νέες προτάσεις είναι να επανέλθουν τα πολυτεκνικά επιδόματα και θα μεταφερθεί το 45% για τα εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας φέρονται να έχουν δεχθεί τα ισοδύναμα που προτείνει η κυβέρνηση. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών κομμάτων ενώ αύριο αναμένεται και η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Σε κάθε περίπτωση ο ατυχής χειρισμός της τελευταίας εβδομάδας στερεί πολιτικό κεφάλαιο από την κυβέρνηση η οποία χρειάζεται την ανοχή της κοινωνίας στον επόμενο δύσκολο χρόνο μέχρι να φανούν τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας που υπόσχεται με βεβαιότητα ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με έναν διαζευκτικό κίνδυνο, τα μεγάλα βάρη να προκαλέσουν κοινωνική έκκρηξη ή αν αυτό αποφευχθεί τα σχέδια να μείνουν στα χαρτιά να μην εισπράξει ότι έχει προυπολογιστεί και να αναγκαστεί μέσα στην Άνοιξη να επιβάλλει κι άλλες περικοπές τις οποίες έχει απορρίψει εφόσον όμως τηρηθεί το πρόγραμμα. Πάντως ο πρωθυπουργός υπολογίζει στην αλλαγή του κλίματος που θα φέρει η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά μετά την εκταμίευση της δόσης και οι επενδύσεις που θα γίνουν στο προσεχές διάστημα.

Εν τω μεταξύ τ
Keywords
Τυχαία Θέματα