ΣΤΑ 9,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

18:28 22/5/2012 - Πηγή: 24wro

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου ...Οικονομικών για το πρώτο τετράμηνο του έτους (Ιανουάριος - Απρίλιος 2012) δείχνουν ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 9,14 δισ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα... για την ίδια περίοδο σε 1,73 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 11 δισ. ρυρώ και του στόχου του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 3,26 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε
σε 16,15 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του αντίστοιχου στόχου (16,64 δισ. ευρώ) κατά 495 εκατ. ευρώ». Ωστόσο αυξημένες ήταν οι δαπάνες για τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 14,66 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2012, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 334 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (14,99 δισ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες η υστέρηση των εσόδων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου φτάνει το 24% σε ετήσια βάση.

H υστέρηση των εσόδων κατά 334 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο αποδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών «αφενός στην απόκλιση των εισπράξεων ΦΠΑ (κατά 418 εκατ. ευρώ) έναντι του στόχου λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης και αφετέρου στην υστέρηση ορισμένων μη φορολογικών εσόδων ειδικού χαρακτήρα».

Ωστόσο, «σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, στη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων, αλλά και στις εισπράξεις από το ΕΕΤΗΔΕ».
Keywords
Τυχαία Θέματα