Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα

18:30 30/1/2013 - Πηγή: 24wro
Εν μέσω νέων μαζικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι...
πραγματοποίησε σήμερα επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία. Η καγκελάριος ζητά σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Α. Μέρκελ εξέφρασε στον Αιγύπτιο πρόεδρο τη βαθιά ανησυχία της Γερμανίας και των υπολοίπων Ευρωπαίων για τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ζήτησε δε από
τον Μοχάμεντ Μούρσι το σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος απάντησε πως η χώρα του, παρά τις τελευταίες ταραχές, είναι ένα πολιτισμένο κράτος δικαίου, το οποίο δεν κατευθύνεται από το στρατό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε επίσης πως είναι πολύ σημαντική η ανάπτυξη της αιγυπτιακής οικονομίας και πως η Γερμανία θα συμβάλλει σε αυτήν. Μια σταθερή οικονομία είναι η βάση για μια ομαλή πολιτική πραγματικότητα.

Εκτιμήσεις ειδικών

Παρόλα αυτά όμως όπως σημειώνει ο Ζαν Τεσό, διευθυντής του think tank των Βρυξελλών Carnegie Europe, υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός εκ μέρους των Ευρωπαίων:

«Εκ μέρους των Ευρωπαίων υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η όλη διαδικασία μετάβασης στη δημοκρατία τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη και να οδηγηθεί σε τελείως λανθασμένη κατεύθυνση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει ήδη. Προφανώς η κατάσταση δεν είναι ιδανική και πολλοί έχουν απογοητευτεί από τον Μ. Μούρσι. Από την άλλη πλευρά, εδώ στις Βρυξέλλες οι περισσότεροι είναι ρεαλιστές και αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορείς να μεταβάλεις την Αίγυπτο σε μια δημοκρατία εν μια νυκτί, μετά από τόσα χρόνια αυταρχικού καθεστώτος. (Οι Ευρωπαίοι) παρακολουθούν όμως πολύ στενά και με ιδιαίτερη ανησυχία την κατάσταση».

dw.de
Keywords
Τυχαία Θέματα