Σε νόμιμη άμυνα οι αστυνομικοί που σκότωσαν 34 διαδηλωτές στην Νότιο Αφρική

22:56 17/8/2012 - Πηγή: 24wro
Πυρ εναντίον απεργών ορυχείου άνοιξαν οι ...
αστυνομικοί το απόγευμα της Πέμπτης στη βορειοδυτική Νότια Αφρική, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 34 άτομα.
Εκπρόσωπος του συνδικάτου των μεταλλωρύχων ανεβάζει πάντως τον αριθμό των θυμάτων στους 36.
Σύμφωνα με τον υπουργό Αστυνομίας, Νάθι Μθέθουα, ο απολογισμός των θυμάτων από την περασμένη Κυριακή οπότε οι εργαζόμενοι του ορυχείου πλατίνας Μαρικάνα άρχισαν την απεργία τους, ζητώντας αυξήσεις μισθών, ανέρχεται συνολικά σε 40.
Επιστρέφει εσπευσμένα
ο πρόεδρος Ζούμα
Ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, o οποίος βρισκόταν στην Μοζαμβίκη για μια περιφερειακή σύνοδο, αποφάσισε να διακόψει το ταξίδι του και να επιστρέψει εσπευσμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
«Ο πρόεδρος ανησυχεί για τη βίαιη φύση της διαδήλωσης, ειδικά με δεδομένο ότι το Σύνταγμα και η εργατική νομοθεσία προσφέρουν επαρκή μέσα για το χειρισμό των θεμάτων, και τάσσεται υπέρ των εκκλήσεων να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της νοτιοαφρικάνικης προεδρίας.
Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος φέρεται να δήλωσε ότι έπαθε σοκ από την ωμή βία της αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περαιτέρω δηλώσεις.
Σε άμυνα δηλώνει η αστυνομία
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η αρχιεπιθεωρήτρια, Ρία Πιγιέγκα, οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν σε άμυνα, ενώ συνέλαβαν και 29 άτομα. «Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση βίας για να αμυνθούν από την ομάδα των επιτιθέμενων», πρόσθεσε η Πιγιέγκα. Επίσης σύμφωνα με τις δηλώσεις της αρχιεπιθεωρήτριας, ορισμένοι διαδηλωτές ήταν αυτοί που «πυροβόλησαν» πρώτοι ενάντια της Αστυνομίας. «259 άνθρωποι συνελήφθησαν για διάφορες κατηγορίες, άσκηση βίας, φόνο, απόπειρα φόνου, παράνομη συνάθροιση, οπλοκατοχή (. . .)», πρόσθεσε η ίδια.
Keywords
Τυχαία Θέματα