Σαν σήμερα δημιουργήθηκε ο δείκτης Dow Jones

17:04 3/7/2012 - Πηγή: 24wro
Διαβάστε πως δημιουργήθηκε και τι ...
συμβολίζει ο οικονομικός δείκτης που καθορίζει τις ζωές δισεκατομμύριων ανθρώπων του κόσμου.

Το 1884 εγκαινιάζεται ατύπως στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης Dow Jones. Πήρε το όνομά του από δύο δημοσιογράφους που τον δημιούργησαν, τον Τσαρλς Ντόου και τον Έντουαρντ Τζόουνς. Οι δύο δημοσιογράφοι τον δημοσίευαν κάθε μέρα σε ένα εφημεριδάκι που εξέδιδαν υπό τον τίτλο «Customers Afternoon Letter».
Πρόκειται για έναν δείκτη ο οποίος...

δείχνει την πορεία 30 μεγάλων επιχειρήσεων με έδρα την Αμερική κατά τη διάρκεια
μιας συνεδρίασης του χρηματιστηρίου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον δεύτερο παλαιότερο δείκτη στην Αμερική, μετά τον Dow Jones Transportation Average, τον οποίο δημιούργησε επίσης ο Dow.

Bέβαια η λέξη «Industrial» στο όνομα του δείκτη είναι μάλλον ιστορικής αξίας, καθώς οι εταιρείες για τις οποίες μας δίνει στοιχεία μικρή ή ουδεμία σχέση έχουν με τη βαριά βιομηχανία.

Κατά τη δημιουργία του ο Dow Jones έδινε στοιχεία για τη μέση τιμή μετοχών 12 μεγάλων αμερικανικών βιομηχανιών, από τις οποίες μένει σήμερα μόνο η General Electric. To πρώτο κλείσιμο ήταν στις 40.94 μονάδες, αλλά στον «πανικό του 1896», το καλοκαίρι του ίδιου έτους σημείωσε την χαμηλότερη τιμή του στις 28.48 μονάδες.

Kαι η συνέχεια ανήκει στην ιστορία.
Keywords
Τυχαία Θέματα