Πρυτάνεις: Δεν θα περάσει το νομοσχέδιο!

14:15 3/7/2011 - Πηγή: 24wro
Ως ταφόπλακα του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και ΤΕΙ θεωρούν οι πρυτάνεις και οι καθηγητές...
των ιδρυμάτων το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Καταλογίζουν στο υπουργείο εμμονές, εμπάθεια και έλλειψη εμπιστοσύνης στους ακαδημαϊκούς δασκάλους, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, θεωρώντας τις διατάξεις στην πλειονότητά τους αντισυνταγματικές.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι ακόμη και μέλη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ
δεν κατάφεραν, όπως λένε, να συμφωνήσουν ούτε σε ένα μέτρο απ' αυτά που περιγράφονται στην εισηγητική έκθεση της Α. Διαμαντοπούλου.

Οι πρυτάνεις απορρίπτουν στην πλειοψηφία τους τις ρυθμίσεις και δηλώνουν ότι θα κάνουν τα πάντα ώστε να μη ψηφισθεί στη Βουλή. Πανεπιστημιακοί επισημαίνουν στην «Κ.Ε.» ότι τα ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν χιλιάδες διαδηλωτές ακόμη και μέσα στον Ιούλιο, ώστε να ματαιώσουν κάθε προσπάθεια εφαρμογής των νέων διατάξεων, ενώ αρχίζουν γύρο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ. Μυλόπουλος, δήλωσε στην «Κ.Ε.» ότι η σύνοδος πρυτάνεων θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση όλο το μήνα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζουν. Ηδη αποφασίσθηκε να κληθούν φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του Αριστοτέλειου σε επαγρύπνηση, «προκειμένου να οργανωθούν συζητήσεις, ομιλίες, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις για να γνωρίζουν όλοι μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα τι σημαίνει ψήφιση ενός τέτοιου κατάπτυστου ακαδημαϊκά νομοθετήματος».

Ο πρύτανης μιλά ευθέως για κατάφωρη παραβίαση του αυτοδιοίκητου. «Δεν είναι δυνατόν ένα αυτοδιοικούμενο ίδρυμα να διοικείται από πρόεδρο διοικητικού συμβουλίου εξωπανεπιστημιακό. Δεν είναι δυνατόν πρύτανης σε ένα αυτοδιοικούμενο ίδρυμα να είναι διορισμένος από ένα ολιγομελές όργανο.

»Δεν είναι δυνατόν ο πρύτανης να μην προέρχεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα του κάθε ιδρύματος.

»Στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο κατά το ήμισυ απαρτίζεται από "εξωτικούς", και προεδρεύει επίσης "εξωτικός", εκχωρούνται οι σημαντικότερες αρμοδιότητες της συγκλήτου και του πρυτανικού συμβουλίου, όπως η οικονομική διαχείριση, τα ερευνητικά κονδύλια, εσωτερικοί κανονισμοί και σειρά από βασικές λειτουργίες που μέχρι προ τινος αναδείκνυαν την αυτοτέλεια των ιδρυμάτων.

»Ο διορισμένος πρύτανης δεν θα έχει δημοκρατική νομιμοποίηση και άρα δεν θα μπορεί να διοικήσει δημοκρατικά. Θα υπάρχει ένα σύστημα διαρχίας. Δηλαδή πρόεδρος του συμβουλίου και πρύτανης, αλλά αυτό όπου εφαρμόσθηκε στην Ευρώπη απέτυχε».

Ο πρύτανης διαψεύδει την Α. Διαμαντοπούλου, που μιλάει για συναίνεση των ιδρυμάτων, λέγοντας ότι «η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν συναίνεσε ποτέ ούτε σε ένα θέμα απ' αυτά».

Επιπλέον, ο Γ. Μυλόπουλος θεωρεί ότι οι περισσότερες διατάξεις χαρακτηρίζονται από εμπάθεια, έλλειψη εμπιστοσύνης και πρόθεση χειραγώγησης των ιδρυμάτων και των λειτουργών τους
Keywords
Τυχαία Θέματα