Πρόβλημα για το Ισραήλ το άνοιγμα των συνόρων Αιγύπτου - Λωρίδας της Γάζας

22:45 26/5/2011 - Πηγή: 24wro
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Αιγύπτου να ανοίξει μόνιμα το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας με τη νότια Λωρίδα της... Γάζας, θα δημιουργήσει μια «ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση» .
«Η απόφαση αυτή λήφθηκε στο...
 πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της Χαμάς και Φάταχ, κάτι που δημιουργεί μια πολύ προβληματική κατάσταση», δήλωσε στο ραδιόφωνο ο ισραηλινός υπουργός για την προστασία του πολίτη Ματάν Βιλνάι.

Το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μετέδωσε την
Τετάρτη ότι «το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος αποτελεί μέρος των αιγυπτιακών προσπαθειών για τον τερματισμό της ενδοπαλαιστινιακής διχόνοιας και την επίτευξη της εθνικής παλαιστινιακής συμφιλίωσης».

Ο παλαιστινιακός θύλακας τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Βιλνάι είπε ακόμη ότι «οι νέες αιγυπτιακές αρχές δεν ακόμη αποκλίνει από την ειρηνευτική συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες» και υπενθύμισε ότι το θέμα της Ράφας δεν αποτελεί μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1979.

«Το θέμα αυτό αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Όσλο» (1993) μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) και «θα πρέπει να συζητήσουμε γι’ αυτό», πρόσθεσε ο Βιλνάι, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Μετά την πτώση του Αιγυπτίου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ ύστερα από τη λαϊκή εξέγερση, οι νέες αιγυπτιακές αρχές χαλάρωσαν τον αποκλεισμό στο μεθοριακό σημείο της Ράφας, το οποίο άνοιγε σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μερικές ημέρες το μήνα, κυρίως για ανθρωπιστικούς λόγους.

Παλαιστίνιοι έχουν διανοίξει πολλές υπόγειες σήραγγες κάτω από τα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας μέσω των οποίων διακινούν προϊόντα, όπλα και χρήματα
Keywords
Τυχαία Θέματα