Πρωτότυπη συμμετοχική έκθεση ζωγραφικής με… post-it

10:26 5/11/2011 - Πηγή: 24wro
Τι απαιτείται για τη διοργάνωση μιας καλλιτεχνικής έκθεσης; Υψηλός...
προϋπολογισμός; Διακεκριμένοι καλλιτέχνες; Ακριβά έργα τέχνης; Στις εν λόγω ερωτήσεις μια εθελοντική ομάδα από τη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να απαντήσει συλλήβδην «όχι», οργανώνοντας σήμερα, Σάββατο, μια έκθεση που αψηφά τους χρηματικούς φραγμούς και φιλοδοξεί να φέρει
στο φως τη συλλογική θετική ενέργεια της πόλης.

Αντί για ακριβούς πίνακες ή διάσημα έργα τέχνης, η ομάδα «Why Not» αποφάσισε να εκθέσει εκατοντάδες… post-it στα οποία οι πολίτες της Θεσσαλονίκης καλούνται να μεταφέρουν μια θετική σκέψη με έναν πρωτότυπο τρόπο - με λέξεις, εικόνες, σχήματα. Αν και ευτελούς χρηματικής αξίας, τα μικρά κίτρινα χαρτάκια μετατρέπονται σε ζωντανό έργο τέχνης, στο πλαίσιο της «Pop Up Έκθεσης», η οποία στα ελληνικά αποδίδεται ως «έκθεση που… ξεφυτρώνει», ακριβώς επειδή γεννιέται αυθόρμητα από όσους μετέχουν σε αυτήν.

Όπως εξηγούν μιλώντας στο «Βήμα» τα μέλη της ομάδας, η ιδέα για το εγχείρημα γεννήθηκε από κάποια άλλα ορθογώνια κίτρινα χαρτιά που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Θεσσαλονίκης προκαλώντας δυσάρεστα συναισθήματα: τα ενοικιαστήρια. «Αυτά τα κίτρινα χαρτιά με τα κόκκινα κεφαλαία γράμματα "ενοικιάζεται" αποτελούν περίτρανη απόδειξη της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουμε περιέλθει. Γεμίζουν την πόλη με την αρνητική ενέργεια και τη μεμψιμοιρία που είναι σημείο των καιρών μας. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε μια έκθεση με μικρά κίτρινα χαρτιά γεμάτα θετική ενέργεια, έμπνευση και χιούμορ. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Pop Up Έκθεσης», λέει στο «Βήμα» η 25χρονη Δέσποινα Πολυχρονίδου, μέλος της ομάδας «Why not» η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως μία πολυσυλλεκτική ομάδα νέων της Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιούνται - όπως χαρακτηριστικά λένε - για να «βγάλουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους» και να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση του πολίτη με τον δημόσιο χώρο.

Μια έκθεση γεννιέται
Σύντομα η ομάδα ξεκίνησε πυρετώδεις προετοιμασίες για να συγκεντρώσει το αρχικό υλικό της έκθεσης. «Το σχέδιο είναι απλό. Εμείς αναλαμβάνουμε να βρούμε το αρχικό υλικό και στη συνέχεια, κάθε άτομο που επισκέπτεται την έκθεση μετατρέπεται σε συνδημιουργό της, δηλαδή σε καλλιτέχνη», τονίζει η κυρία Πολυχρονίδου. Μετά από εβδομάδες επικοινωνίας με ομάδες φοιτητών και νέων της Θεσσαλονίκης, τα μέλη της ομάδας συγκέντρωσαν ένα αρχικό υλικό από τριακόσια διαφορετικά post-it από ισάριθμους «καλλιτέχνες» που μετέφεραν μέσα από μικρές φράσεις, σχέδια, σκαριφήματα ή στιχάκια ένα αισιόδοξο μήνυμα εν μέσω κρίσης.

Τα τριακόσια αρχικά post-it θα εκτεθούν στην σημερινή έκθεση, ενώ κάθε επισκέπτης θα φέρνει μαζί του το δικό του μήνυμα αισιοδοξίας αποτυπωμένο σε ένα τετράγωνο κίτρινο χαρτάκι και θα το αναρτά μαζί με τα μηνύματα των λοιπών επισκεπτών. «Το τελικό σύνολο που θα δημιουργηθεί από τη μικρή προσφορά του καθενός από εμάς είναι αυτό που έχει εν τέλει τη μεγαλύτερη σημασία. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στους πολίτες της
Keywords
Τυχαία Θέματα