Πρόθυμο το Κατάρ να χρηματοδοτήσει ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

07:20 30/1/2013 - Πηγή: 24wro
Για νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών μίλησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας...
Αντώνης Σαμαράς και του Κατάρ, σεΐχης Αλ Θάνι, μετά τη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα Ντόχα.

Το Reuters μεταδίδει ότι ο Αλ Θάνι δήλωσε ότι το εμιράτο είναι πρόθυμο να τοποθετήσει 1 δισ. ευρώ σε ένα Ταμείο που θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την Ελλάδα
να τοποθετεί στο Ταμείο αυτό ένα αντίστοιχο ποσό. Όπως πρόσθεσε, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά το Κατάρ θα στείλει τον επόμενο μήνα στην Ελλάδα αποστολή για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες.

Στη συνάντηση, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, καταγράφηκε η αμοιβαία θέληση για επενδυτική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, που θα προχωρήσουν με καθορισμένα βήματα το προσεχές διάστημα.

Οι τομείς που μπήκαν στη συζήτηση ήταν -μεταξύ άλλων- ο τουρισμός, η ενέργεια, ο ηλεκτρισμός, και οι κατασκευές. Οι συζητήσεις στους παραπάνω τομείς θα προχωρήσουν στο προσεχές διάστημα και με συνεργασίες μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών αλλά και μεταξύ των εταιρειών των δύο χωρών.

Υπογράφηκαν ακόμη τρία Μνημόνια συνεννόησης για τους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού και ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο βασικός στόχος της επίσκεψής του είναι να «φέρουμε πιο κοντά το κράτος του Κατάρ με τις ευκαιρίες επενδύσεων που προσφέρει η Ελλάδα. Η χώρα μας προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει το Κατάρ».

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν στο προσεχές διάστημα στους τομείς τουρισμού, ενέργειας, φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού, κατασκευών.

«Είχαμε μία δραματική κρίση στην Ελλάδα που μας έκανε να γίνουμε πιο σοφοί, πιο αποφασιστικοί και πιο δυνατοί και να στηριζόμαστε σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα κάνουμε» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Παρουσιάσαμε μία νέα ατζέντα προγραμμάτων με συγκεκριμένες προθεσμίες και σε αυτά θα συνεχιστεί η συζήτησή μας» και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε συγκεκριμένα πρότζεκτ, κάποια από τα οποία θα είναι στο επίπεδο των κυβερνήσεων με συνεργασία των αρμόδιων υπουργών και κάποια θα είναι στο επίπεδο των επιχειρήσεων».

«Δεν θέλουμε πυροτεχνήματα αλλά αποτελεσματικότητα στις λύσεις και αυτή είναι η νέα αρχή που κάνουμε στις σχέσεις μας με το Κατάρ» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

«Το να βρεθούν σοβαροί επενδυτές δεν είναι εύκολο, εμείς είμαστε σοβαροί επενδυτές και φίλοι» είπε ο Αλ Θάνι και πρόσθεσε ότι «εμείς προτιμούμε διακρατικές συμφωνίες, είναι πιο δίκαιες και πιο αποτελεσματικές και για τις δύο πλευρές, γνωρίζουμε όμως τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ελλάδας».

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ έκανε ειδική αναφορά στην πρόθεσή του να συμμετάσχει από κοινού με την Ελλάδα στην δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτήσει ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανέφερε δε ως παράδειγμα αντίστοιχη συμφωνία που έχει κάνει το κράτος του με την Ιταλία στην οποία τα δύο κράτη έβαλαν από 1 δισ. ευρώ.Σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι σαφές πως υπάρχους προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και η θέληση να συζητηθούν και να επιλυθούν.

Με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Σαμαράς συζήτησε, αλλά επιγραμματικά, μια σειρά από ζητήματα, που θα συζητηθούν περαιτέρω στη συνάντηση του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα γίνει στην Άγκυρα στις 5 Μαρτίου.

in.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα