Πρόστιμο 6.000 ευρώ σε εργοδότη που απέλυσε έγκυο

21:31 25/10/2011 - Πηγή: 24wro
Το ποσό των 6.000 ευρώ είναι αναγκασμένος να πληρώσει εργοδότης που απέλυσε από το κατάστημά του μία έγκυο πωλήτρια...

Το πρόστιμο επέβαλε η Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία απευθύνθηκε η εργαζόμενη, έπειτα από εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Μάλιστα, σε σχετική της ανακοίνωση, η Ανεξάρτητη Αρχή αναφέρεται στο ιστορικό λέγοντας ότι η έγκυος εργαζόταν επί τέσσερα έτη ως πωλήτρια και ζήτησε αναρρωτική άδεια εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετώπιζε στην εγκυμοσύνη της, όμως ο εργοδότης ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση εργασίας της ήταν ορισμένου χρόνου και ότι είχε λήξει.

Στο
αντίγραφο της σύμβασης εργασίας που έλαβε η Ανεξάρτητη Αρχή από τον εργοδότη, φαινόταν να έχει συμφωνηθεί σύμβαση τετραετούς διάρκειας. Όπως επισημαίνει, δεν προέκυπτε από κανένα σημείο ότι η φύση της σχέσης εργασίας ή το αντικείμενό της δικαιολογούσε το ορισμένο του χρόνου της συμβάσεως και μάλιστα για το συγκεκριμένο διάστημα των τεσσάρων ετών.

Ο Συνήγορος του Πολίτη κατέληξε ότι δεν δικαιολογείτο ο περιορισμός της διάρκειας της σύμβασης της εργαζομένης σε τέσσερα έτη. Ειδικότερα, τα καθήκοντα που συμφωνήθηκαν ήταν να εργάζεται ως πωλήτρια, χωρίς να περιγράφεται κάποιο ειδικότερο έργο, το οποίο τυχόν θα δικαιολογούσε το ορισμένο της χρονικής διάρκειας.

Αντίθετα, η εργαζόμενη είχε συμφωνήσει να εργάζεται σ' όλα τα υπάρχοντα αλλά και μελλοντικά καταστήματα της εταιρείας.

Επομένως, σύμφωνα με την Αρχή, καταχρηστικά η σύμβαση αυτή χαρακτηρίστηκε ως τετραετούς διάρκειας, η οποία δήθεν έληξε, αφού στην πραγματικότητα έπρεπε να θεωρηθεί ως αορίστου χρόνου, οπότε η λύση της από τον εργοδότη ισοδυναμούσε με καταγγελία αυτής.

Κατά συνέπεια, προσθέτει, δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διατυπώσεις για τη λύση της σχέσης εργασίας εγκύου εργαζόμενης, γεγονός που, όπως υπογραμμίζει, καθιστά την απόλυση άκυρη.
Keywords
Τυχαία Θέματα