Πόσο φαγητό καταναλώνουμε σε αυτόν τον πλανήτη;

08:20 14/6/2011 - Πηγή: 24wro
Σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού...
για το φαγητό και τη γεωργία ο μέσος όρος κόστους φαγητού που καταναλώνουμε σε ένα καλάθι βασικών τροφίμων παραμένει 37% υψηλότερο από ότι τον περασμένο χρόνο.


Ο οργανισμός προειδοποιεί ότι καιρικές συνθήκες όπως πολλή ή ελάχιστη βροχή ελαττώνουν τη συγκομιδή στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή.
Οι ειδικοί προειδοποιούν, επίσης, ότι οι τιμές των τροφίμων μπορούν να διπλασιαστούν τα επόμενα είκοσι χρόνια γυρίζοντας τη σελίδα στην ιστορία μιας μόνιμης κρίσης
στα τρόφιμα.

Η παγκόσμια τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι αυξανόμενες τιμές έχουν εξωθήσει 44 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στην φτώχεια -και αναφέρομαι σε αυτούς που ζουν με κατά μέσο όρο 1,25 δολάρια την ημέρα. Οι τιμές αφορούν κυρίως στο κρέας, τα δημητριακά, το λάδι και τη ζάχαρη.

Ποιος φταίει για την ταχύτατη αυτή κρίση; Υπάρχουν πολλές απόψεις και μάλιστα συγκρουόμενες. Ανάμεσα τους η πληθυσμιακή ανάπτυξη, τα μονοπώλια, οι αυξανόμενες βιομηχανίες βιοκαυσίμων, η αυξημένη ζήτηση των πολυπληθών Κινέζων για κρέας. Οι κυβερνήσεις πρέπει να επέμβουν ως ρυθμιστές στις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και να πιέσουν προς τη διαφάνεια των διεθνών αγορών.

Ακόμα και το παγκόσμιο πρόγραμμα υποστήριξης τροφής έχει προειδοποιήσει ότι ίσως θα πρέπει να λάβει επώδυνες αποφάσεις και να περιορίσει τον αριθμό των ανθρώπων που λαμβάνει τη βοήθεια του.
Από την άλλη πλευρά οι κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές των αγαθών και προτρέπουν τους πολίτες τους να ξεκινήσουν να καλλιεργούν στους κήπους τους μποστάνια και να αγοράζουν από την εγχώρια παραγωγή. Στη Κένυα ο σύλλογος των καταναλωτών βρίσκεται στα δικαστήρια με την κυβέρνηση ώστε να την πιέσει να μειώσει τις τιμές των τροφών και των καυσίμων ενώ οι εργάτες και οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να πάρουν μαζικά μέτρα απέναντι στην αύξηση της τιμής του αλευριού.

Έτσι το θέμα αυτό θα είναι πρώτο στην ατζέντα των G20 υπουργών γεωργίας που θα βρεθούν στο Παρίσι για την πρώτη τους επίσημη συνάντηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα