Πώς να...αξιοποιήσετε τη μνήμη σας!

18:01 5/9/2011 - Πηγή: 24wro
Ξέρετε, δεν είναι μόνο η ηλικία ή τα ατυχήματα που επηρεάζουν τη μνήμη...


Το στρες, το άγχος κι η πίεση της δύσκολης καθημερινότητας, μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τη μνήμη μας, κι έτσι να αρχίσουμε να ξεχνάμε σημαντικά πράγματα, ή να αμελούμε να κάνουμε κάτι και να δυσκολευόμαστε να συγκρατήσουμε καινούριες πληροφορίες.

Υπάρχουν όμως τρόποι και μέθοδοι για να ασκήσουμε τη μνήμη
και το μυαλό μας, έτσι ώστε να μην μας ξεφεύγει τίποτα.

Η «μνήμη» των υπολογιστών αποκτά τις πληροφορίες, τις καταγράφει και στη συνέχεια, όποτε κι αν της ζητηθεί, της «φέρνει» στην επιφάνεια.

Κάπως έτσι λειτουργεί, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να λειτουργεί κι η δική μας μνήμη.





Μία καλή εκμάθηση πολλών πληροφοριών, ξεκινά από τη σωστή ανάγνωσή τους.

Αν πρέπει για παράδειγμα να απομνημονεύσουμε κάποιο κείμενο ή ολόκληρο βιβλίο (όπως συμβαίνει με τους φοιτητές και σπουδαστές), αρχικά διαβάζουμε τα περιεχόμενα για να έχουμε μία σφαιρική αντίληψη του πλάνου του βιβλίου.

Στη συνέχεια διαβάζουμε το κείμενο χωρίς να κρατάμε σημειώσεις, εν συνεχεία τονίζουμε τις κύριες ιδέες με ένα μαρκαδόρο υπογράμμισης και τελικά υπογραμμίζουμε τις λέξεις-κλειδιά που εξηγούν και συμπληρώνουν αυτές τις ιδέες.



Από την άλλη, πολλούς υποστηρικτές βρίσκει η μνημοτεχνική, που είναι μία μέθοδος που συνιστά τη δημιουργία νοητικών αναπαραστάσεων, προκειμένου να τις καταστήσουμε αρκετά ισχυρές ώστε να «χαραχτούν» στη μνήμη μας.

Κι αυτό συμβαίνει γιατί οι αξιομνημόνευτες εικόνες μένουν στο νου μας επειδή είναι ισχυρές, σε αντίθεση με τις συνηθισμένες εικόνες που συγχέονται με τα γεγονότα της καθημερινότητάς μας.

Επίσης, η μνημοτεχνική συνιστά τη σύνδεση των εικόνων μεταξύ τους.

Μία σύνδεση που μπορεί να είναι φωνητική, λογική, σημασιολογική, μεταφορική ή και κοινότοπη.



Υπάρχουν φυσικά και κάποια ιδιαίτερα τεχνάσματα που μπορούν να βοηθήσουμε μικρούς και μεγάλους, ώστε να απομνημονεύσουν δύσκολες και πολύπλοκες πληροφορίες. Όπως για παράδειγμα, μπορείτε σημαντικές ημερομηνίες της ιστορίας να τις μετατρέψετε σε γράμματα (κάθε γράμμα της αλφαβήτου αντιστοιχεί σε ένα γράμμα, Α=1, Β=2, Γ=3 κ.λπ.) και στη συνέχεια να συνθέσετε με αυτά μία λέξη που να συνδέεται με το γεγονός.



Ακόμη, οι συντομογραφίες είναι μία μέθοδος με την οποία μπορείτε να «αποθηκεύσετε» πληροφορίες, αλλά και να την ανακτήσετε εύκολα ή να κρατήσετε εύκολα και με ταχύτητα σημειώσεις.

Φυσικά υπάρχουν κάποιες κοινές συντομογραφίες, αλλά όλο το ενδιαφέρον βρίσκεται στη δημιουργία δικών μας συντομογραφικών ενδείξεων.



Αν πάλι δεν τα πάμε ιδιαίτερα καλά με τις συντομογραφίες, με αποτέλεσμα να μας μπερδεύουν περισσότερο, τότε οι λέξεις-κλειδιά είναι ένα ακόμα τρικ που μπορεί να μας βοηθήσει στο να αποθηκεύσουμε πολλές πληροφορ
Keywords
Τυχαία Θέματα