Πώς κέρδισε ο Obama!

11:33 11/11/2012 - Πηγή: 24wro
Ο Obama λοιπόν έχει κερδίσει 25 πολιτείες κερδίζοντας 303 εκλέκτορες, με τον Romney να κερδίζει 206...
Να σημειωθεί ότι βάσει και του εκλογικού συστήματος, ένας υποψήφιος χρειάζεται συνολικά 270 ώστε να εκλεγεί. Σημαντική ώθηση, βεβαίως, έχει δώσει στον Obama η California, η οποία μεταφέρει και τους περισσότερους εκλέκτορες, συνολικά 55. H μάχη όμως κερδήθηκε ξεκάθαρα στα swing states, πολιτείες-κλειδιά, όπου έχει επικρατήσει ο Obama.
Συγκεκριμένα, Colorado, Iowa, Michigan, Nevada, New Hampshire, Pennsylvania, New Mexico, Virginia, Wisconsin, αλλά ιδιαίτερα το Ohio έχουν πάει στον Obama.

Κυρίως το Ohio θεωρείται σημαντική πολιτεία και θα πρέπει να αναφερθεί ότι παραδοσιακά ο υποψήφιος που το κερδίζει εκλέγεται πρόεδρος. O Romney κέρδισε μόλις 2 από τα 12 swing states, τη Florida και τη North Carolina. Από πλευράς εκλεκτόρων ίσως φαίνεται ότι η μάχη ήταν εύκολη, όμως κάθε άλλο, αφού στις απόλυτες ψήφους η διαφορά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Συγκεκριμένα ο Obama κατέγραψε 60.447.060 και ο Romney 57.644.747. Η άποψη που έχει ακουστεί για ένα διχασμένο έθνος δεν είναι και τόσο εκτός πραγματικότητας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα των exit polls. Έχει διαφανεί ότι το πρώτο κριτήριο με το οποίο έχουν πάνε στις κάλπες οι Αμερικανοί ψηφοφόροι υπήρξε η «οικονομία», εξάλλου αυτό είχε διαφανεί και στις δημοσκοπήσεις. Ανάμεσα σε αυτούς λοιπόν, και παρόλο που προεκλογικά φαινόταν να είχε προβάδισμα ο Romney, το 47% ψήφισαν Obama, με το 51% να ψηφίζουν τον Romney. Απ' εκεί και πέρα ο Obama επικράτησε στις γυναίκες, κάτι το οποίο ήταν και το επίκεντρο της εκστρατείας του. Η θέση του Obama να δίνει το δικαίωμα στις γυναίκες να αποφασίζουν σε θέματα άμβλωσης μάλλον έχει βοηθήσει. Αντίθετα, ο Romney επικράτησε ανάμεσα στους άνδρες.

Η επικράτηση του Obama ήταν εμφανής και ανάμεσα σε άλλες υπο-ομάδες του πληθυσμού. Η μεγάλη πλειοψηφία των αφρικανοαμερικανών σε ποσοστό 93% τον προτίμησαν, καθώς επίσης και η πλειοψηφία των ισπανόφωνων 71%, και των Ασιατών 73%. Παρόλο που το 59% των λευκών ψήφισαν τον Romney, αξίζει σχολιασμού ότι 4 στους 10 ψήφισαν τον Obama. Ανέμενε κανείς ότι το ποσοστό του Romney σε αυτήν την ομάδα θα ήταν μεγαλύτερο.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι η εκστρατεία του Romney είχε επικεντρωθεί σε θέματα οικονομίας και είχε σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να στριμώξει τον Obama στα θέματα αυτά, στα οποία το εκλογικό σώμα παρουσιαζόταν δυσαρεστημένο. Θεωρώ ότι δούλευε αρκετά καλά τις τελευταίες βδομάδες, με αποτέλεσμα να ισοφαρίσει στις δημοσκοπήσεις. Η κορύφωση της εκστρατείας προοριζόταν την τελευταία βδομάδα, όπου ο Romney θα έβαζε την τελευταία πινελιά.

Ο τυφώνας Sandy, όμως, φαίνεται ότι προτίμησε να φυσήξει υπέρ Obama. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η προσοχή του εκλογικού σώματος είχε πλέον στραφεί αλλού, κάτι το οποίο σαφώς έχει ευνοήσει τον Obama. Τα exit polls έχουν δείξει ότι ο Obama έχει επικρατήσει σε όσους αποφάσισαν να ψηφίσουν τις τελευταίες μέρες με ποσοστό 50%
Keywords
Τυχαία Θέματα