Πώς και γιατί δεν θα χρεοκοπήσουμε

15:05 15/7/2011 - Πηγή: 24wro
Μια ανυπόστατη και άκρως επικίνδυνη φημολογία κυκλοφορεί απ άκρη σ άκρη σε όλη την Ελλάδα την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη...
απλώνεται η πυρκαγιά της κρίσης και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών αναζητούν επειγόντως λύση. Η φημολογία αναφέρει ότι αυτό το Σαββατοκύριακο η χώρα θα κηρύξει (ή θα της κηρύξουν) μερική στάση πληρωμών μέσω «επιλεκτικής χρεοκοπίας» και το άκουσμα και μόνο της λέξης αρκεί να σπείρει φόβο και πανικό.
Το ποιοι, πως και γιατί διακινούν
αυτά τα σενάρια, είναι ένα θέμα που η ίδια η ελληνική κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις της περί selectiv default δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Προσπάθησε να ερμηνεύσει τον όρο και να καθησυχάσει τους φόβους αλλά επέτυχε αντιθέτως να σπείρει τον πανικό. Οι ευρωπαίοι αποκλείουν οποιαδήποτε μορφή χρεοκοπίας και αναζητούν άλλες βιώσιμες λύσεις σε αντίθεση με τα κερδοσκοπικά funds που επιδιώκουν να σημειωθεί «πιστωτικό γεγονός» για να κερδίσουν στα CDS.
Ενώ αυτές οι φήμες διατρέχουν τη χώρα, δραστικές λύσεις για το «ελληνικό πρόβλημα» εξετάζουν πλέον οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, έχοντας θορυβηθεί από την εξάπλωση της κρίσης χρέους το τελευταίο διάστημα και κυρίως τις κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της Ιταλίας. Σύμφωνα με ανταπόκριση του Reuters από τις Βρυξέλλες, οι τρεις βασικοί άξονες της λύσης είναι η ελάφρυνση του δανειακού βάρους της Ελλάδας, η στήριξη των τραπεζών και η τόνωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.
Βέβαια, το βασικό πλαίσιο της συναινετικής λύσης που αναζητείται δεν έχει αποσαφηνιστεί. Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για το πώς ή πόσο θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες επενδυτές στο πρόγραμμα στήριξης, ούτε καν για το πότε θα διεξαχθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που θα επικυρώσει αυτά που θα έχουν συμφωνηθεί στο παρασκήνιο. «Πρώτα συμφωνία, μετά Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης» είναι η «γραμμή» της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Πηγές του Συμβουλίου Υπουργών στη βελγική πρωτεύουσα σημείωναν χθες ότι εφόσον υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις συζητήσεις, το Eurogroup ίσως συνέλθει εκτάκτως τη Δευτέρα το βράδυ.

Προτάσεις
Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες υποδεικνύουν ότι οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν τώρα στην κατάρτιση ολοκληρωμένης απάντησης που επιδιώκει να διαλύσει την αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα και όχι απλά να διατηρήσει τη χώρα «με τεχνητές αναπνοές» μέχρι να βρεθεί μια οριστική λύση στο απώτερο μέλλον όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Τέσσερα είναι τα βασικά θέματα υπό συζήτηση:
1. Πρωτοβουλίες για να μειωθεί το «βουνό» του ελληνικού δημοσίου χρέους, ύψους 345 δισ. ευρώ. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω επαναγοράς ελληνικών ομολόγων σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας, είτε με ανταλλαγή (swap) ομολόγων με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας και μικρότερων επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιώτες πιστωτές θα «γράψουν» απώλειες στα χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.
2. Μέτρα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών -και δη των ελληνικών- για να αντισταθμίσουν τις απώλειες στα εν λόγω χαρτοφυ
Keywords
Τυχαία Θέματα