Πολιτική κρίση με άδηλη διέξοδο

17:16 4/11/2011 - Πηγή: 24wro
Ο Γερμανός πολιτολόγος και γνώστης της πολιτικής κουλτούρας της Ελλάδας…
και του ΠΑΣΟΚ Χάιντς-Γιούργκεν Αξτ εκφράζει τις σοβαρές του επιφυλάξεις για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τονίζει πως τώρα είναι αδύνατες οι προβλέψεις: «Η κατάσταση είναι εντελώς ασαφής», δηλώνει στο μικρόφωνο της Deutsche Welle και αναφέρει ότι είναι πιθανή μια εξέλιξη παρόμοια με αυτή του 1991
ή του 1999, δηλαδή αλλαγή στην κυβερνητική εξουσία, αλλά επιμένει πως «αυτή τη στιγμή είναι αδύνατη μία πρόβλεψη».

Παράλληλα εκτιμά ότι αυτό δεν εξαρτάται μόνον από τα πολιτικά πράγματα, αλλά και από τη δημοσιονομική και οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα, διότι ακόμη «δεν ηρέμησαν οι αγορές. Η Ελλάδα εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις. Και στο μεταξύ εντείνονται τώρα οι πιέσεις και από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης.»

Πολιτική κρίση με άδηλη διέξοδο

Ο Χάιντς-Γιούργκεν Αξτ εκτιμά πως η χώρα ταλανιζεται από μία σοβαρή πολιτική κρίση και υπογραμμίζει ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ελλάδα, βήμα εντελώς αναγκαίο αυτή τη στιγμή, θα χρειαστεί η ΝΔ να κάνει στροφή 180 μοιρών. Γι’ αυτό, πιστεύει, πως δεν μπορεί αυτή τη στιγμή «να είναι αισιόδοξος».

Στο ερώτημα τι δέον γενέσθαι, ο Γερμανός πολιτολόγος επανέρχεται κατ’ αρχήν στο θέμα του δημοψηφίσματος: «Ευχής έργον θα ήταν εάν ο Παπανδρέου είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του τουλάχιστον τους εταίρους του στην ευρωζώνη, ανεξάρτητα από το εάν αντιλαμβάνομαι πλήρως γιατί το έκανε. Η αναγγελία του δημοψηφίσματος ήταν πραγματική έκπληξη. Είναι ολέθριο, για μια χώρα που βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση λόγω του δημοσίου χρέους της».

Όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει τώρα ο κ. Αξτ τονίζει πως «ευχής έργον θα ήταν εάν τώρα τα ελληνικά κόμματα αναλογιστούν τις υποχρεώσεις τους και τις ευθύνες τους και συνεργαστούν, διότι όλα συνέβαλαν να διολισθήσει η Ελλάδα στην κρίσιμη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται τώρα.»

«Απρόβλεπτος εταίρος» η Ελλάδα

«Αμφιλεγόμενη», είναι επίσης η εικόνα της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτικό περιβάλλον, διότι, σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτολόγο, από τη μια υπάρχει κατανόηση για την πολυπλοκότητα της κατάστασης και την επιδίωξη του Παπανδρέου να νομιμοποιήσει την πολιτική του με ένα «ναι» του ελληνικού λαού, από την άλλη όμως η μονομερής και απροσδόκητη αναγγελία δημοψηφίσματος προσδίδει στην κυβέρνησή του, στις πολιτικά κόμματα και στην Ελλάδα γενικά το χαρακτηριστικό του «απρόβλεπτου εταίρου». Ιδιαίτερα στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης που εγγυώνται τα δανειοδοτικά πακέτα προς την Ελλάδα.

Τέλος, στο ερώτημα γιατί δεν ‘τα παρατάει’ ο Παπανδρέου, ο κ. Άξτ δήλωσε: «Όταν άκουσα για το δημοψήφισμα, το εξέλαβα σαν αποχώρηση. Νόμιζα ότι ο Παπανδρέου αξιολογεί ως τόσο δύσκολη την κατάσταση, που λέει ‘φτάνει πια, δεν αντέχω, αφού δεν έχω δυνατότητες αποδοχής της πολιτικής μου’. Και έτσι αναζήτησε τη διέξοδο του δημοψηφίσματος, διότι θα του διασφάλιζε ως έ
Keywords
Τυχαία Θέματα