Πόλεμος για τους χρυσοθήρες της Θράκης

10:26 21/11/2011 - Πηγή: 24wro
Κατηγορηματικά αρνητικοί στην υλοποίηση της επένδυσης των Χρυσορυχείων Θράκης στο...
Πέραμα Έβρου, εμφανίζονται οι τοπικές αρχές, που ενεργοποιούνται ξανά ενόψει της έγκρισης της προκαταρκτικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και της πληροφορίας ότι η επένδυση φιγουράρει στην νέα λίστα που θα περάσει εντός των ημερών από την διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων.

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
συνεδρίαζε επί τρεις ώρες για την επένδυση εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αρνητική στάση για το έργο. Αποφασίστηκε μάλιστα να συσταθεί επιτροπή η οποία θα στηρίξει την γνωμοδότηση –κόλαφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, η οποία καταδικάζει εκ προοιμίου την επένδυση.

Πρόκειται για τα σχόλια που έχει ζητήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος από τα συναρμόδια υπουργεία (Εθνικής Άμυνας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και περιφερειακούς φορείς) στο πλαίσιο της προκαταρκτικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει υποβληθεί από την Χρυσορυχεία Θράκης στο ΥΠΕΚΑ από το 2009 και βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Τέσσερις είναι οι σοβαρές παρατηρήσεις που περιλαμβάνει η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου:

1) Tο έργο λόγω του είδους και του μεγέθους του θα έχει εξαιρετικά σοβαρές και μόνιμες επιπτώσεις στην μορφολογία, το τοπίο, στην αισθητική αξία της φύσης, τα οικοσυστήματα και τις χρήσεις γης της περιοχής επέμβασης.

2. Από την μελέτη προκύπτει η πλήρης εξάντληση των προσδιορισθέντων μεταλλευτικών αποθεμάτων, γεγονός που δεν συμβαδίζει με το θεμελιώδη κανόνα της βιώσιμης ανάπτυξης. Τονίζεται ότι σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης επιβάλλουν ισόρροπη ανάπτυξη προς όφελος των υφιστάμενων αναγκών χωρίς όμως να θέτουν σε κίνδυνο την ικανοποίηση και των μελλοντικών γενεών.

3) Η εκμετάλλευση του χρυσοφόρου κοιτάσματος του Περάματος δεν συνάδει με το εγκεκριμένο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, λόγος που έχει «ρίξει» άλλα έργα μεγάλης κλίμακας.

4. Ο χώρος απόθεσης των τελμάτων προτείνεται να κατασκευαστεί εντός λεκάνης απορροής του βορείου τμήματος του Παλιορέματος. Σύμφωνα όμως με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας τα ρέματα αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, επί των οποίων απαγορεύονται επεμβάσεις που θίγουν τη λειτουργία τους, όπως είναι η απορροή προς την θάλασσα των πλεοναζόντων υδάτων της ξηράς.
Keywords
Τυχαία Θέματα