Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο την αύξηση ορίων ηλικίας

23:13 14/9/2012 - Πηγή: 24wro
Το σενάριο για παραμονή στην αγορά εργασίας για δύο επιπλέον χρόνια εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθούν απολύσεις στο Δημόσιο...
Θίγονται «παλαιοί» και «νέοι» ασφαλισμένοι που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα

Η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη -μέτρο που θα συμπαρασύρει και τα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας- βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων. Σε μία τέτοια περίπτωση κάθε χρόνο θα «εγκλωβίζονται» περίπου
60.000 άτομα στην αγορά εργασίας, που θα πρέπει να δουλέψουν ένα ή δύο χρόνια παραπάνω για να ανοίξουν την πόρτα εξόδου.

Το μέτρο μπορεί να αποδώσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ και εξετάζεται ως «αντίβαρο» για να αποφευχθούν απολύσεις στο Δημόσιο και ανατροπές στα εργασιακά.

Ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδικό καθεστώς για τον δημόσιο τομέα, καθώς μία τέτοια ρύθμιση θα προκαλούσε εμπόδια στην εφαρμογή του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.

Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης -σε περίπτωση που τελικά κλειδώσει- θα γίνει σε δύο δόσεις: το όριο ηλικίας θα πάει στο 66ο έτος από την 1η Ιανουαρίου 2013 και στο 67ο έτος από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Η τρόικα φαίνεται πως δεν διαφωνεί στην «ανταλλαγή» των απολύσεων με την αύξηση των ορίων ηλικίας

Σε μία τέτοια περίπτωση χάνουν «παλαιοί» και «νέοι» ασφαλισμένοι που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα, ενώ ασαφές είναι αν θα διασωθούν συγκεκριμένες ομάδες.

Σήμερα στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλεται σύνταξη σε ηλικία 65 ετών, εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Η ρύθμιση αυτή ισχύει ανεξαρτήτως του έτους ασφάλισης, ωστόσο υπάρχει μια σειρά διατάξεων που επιτρέπουν την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη.

Οι παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι δύο:
1. Η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία, δηλαδή από το 65ο στο 67ο έτος. To μέτρο αγγίζει το σύνολο των νέων ασφαλισμένων, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.

Ωστόσο ανατροπές έρχονται και για χιλιάδες ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1993 αλλά δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στον δημόσιο τομέα η θεμελίωση γίνεται με 25ετία, ενώ στα ασφαλιστικά ταμεία απαιτείται να συμπληρωθούν τόσο τα έτη ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων).

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως ειδικό καθεστώς μπορεί να υπάρξει μόνο για τους εργαζόμενους στα βαρέα, ενώ φαίνεται πως δεν διασώζονται οι μητέρες ανηλίκων.

2. Η αύξηση κατά μία διετία των ειδικών ορίων συνταξιοδότησης, που επιτρέπουν την έξοδο πριν τα 65. Αυτό μεταξύ άλλων θα επηρεάσει όσους παίρνουν μειωμένη σύνταξη, τους εργαζόμενους στα βαρέα αλλά και όσους έχουν 35 έτη ασφάλισης.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τελικά θα υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους πριν το 1993 που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα