Πλαφόν στη βενζίνη στα νησιά

02:30 7/8/2011 - Πηγή: 24wro
Φρένο στην κερδοσκοπία χονδρεμπόρων και πρατηριούχων βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης…

Δείτε τις ανώτατες τιμές και τις περιοχές όπου επιβάλονται


Με ανώτατες τιμές στην απλή αμόλυβδη των 95 οκτανίων απαντά η κυβέρνηση στα φαινόμενα κερδοσκοπίας που καταγράφονται σε πολλά νησιά της Ελλάδας, μεσούσης της τουριστικής περιόδου.
Μάλιστα, η απόφαση δεν αφορά μόνο τις τιμές λιανικής αλλά και τις αντίστοιχες χονδρικής πώλησης, προκειμένου να υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών σε προμηθευτές και πρατηριούχους.
Η απόφαση, που εφαρμόζεται από αύριο ξημερώματα (Σάββατο 6 Αυγούστου), επαναφέρει σε ισχύ το πλαφόν σε τρεις περιοχές της χώρας:
Δωδεκάνησα: 1,704 €/λ Κυκλάδες: 1,705 €/λ Χίος: 1,719 €/λ Παράλληλα θέτει αντίστοιχα ανώτατα ώρια για την χονδρική πώληση σε δύο περιοχές:
Δωδεκάνησα: 1,634 €/λ Χίος: 1,649 €/λ Η απόφαση θα ισχύσει "για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο", προκειμένου να σταματήσουν φαινόμενα που οδήγησαν σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, παρά το γεγονός ότι υπόκεινται στο καθεστώς του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (16%)", που έφτασαν ως:
Δωδεκάνησα: 1,90€/λ Κυκλάδες: 1,890€/λ Χίος: 1,849€/λ Οπως τονίζει η ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη και αιτιολογημένη γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η δυνατότητα αυτή παρέχεται από διάταξη του άρθρ.20 του νόμου 3054/2002, που επιτρέπει την επανεξέταση των δεδομένων στην αγορά για ένα δίμηνο από την άρση της επιβολής πλαφόν και -αν διαπιστωθεί ότι οι τιμές είναι και πάλι αδικαιολόγητα υψηλές- την επαναφορά του σε ισχύ.
Βενζινοπώλες: Απαράδεκτη και επιλεκτική
"Απαράδεκτη και επιλεκτική" χαρακτηρίζει την εφαρμογή πλαφόν στα καύσιμα η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος. "Δυστυχώς, η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά δεν τόλμησε να το εφαρμόσει, όπως σαφέστατα ορίζει το άρθρο 20 του νόμου 3054/2002 για όλα τα στάδια διακίνησής της'' σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία και προσθέτει ότι η κυβέρνηση περιορίζεται στο να εφαρμόζει επιλεκτικά το νόμο καθορίζοντας για τις Κυκλάδες μόνο τη τιμή λιανικής, ενώ για Δωδεκάνησα και Χίο την τιμή λιανικής και χονδρικής.
"Η αδικία και η άνιση μεταχείριση είναι οφθαλμοφανής. Επιπλέον και εκεί που επιβάλει ανώτατη τιμή χονδρικής, χθες και σήμερα συνάδελφοι αγόρασαν υψηλότερα από τη τιμή που όρισε το υπουργείο. Ο επόμενος εφοδιασμός τωνπρατηρίων αυτών θα είναι μετά από 5 με 7 ημέρες.
Η ζημία θα είναι μεγάλη'' αναφέρει η ΟΒΕ εκτιμώντας ότι οι βενζινοπώλες που τους επιβάλλεται μονομερές πλαφόν μόνο στη λιανική θα είναι και πάλι όμηροι της ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών στα προηγούμενα στάδια. Η ομοσπονδία υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ότι εμφανίζονται γενικευμένα κρούσματα χονδρικών τιμών ίσων ή μεγαλύτερων από το πλαφόν με αποτέλεσμα να αδυνατούν να λειτουργήσουν τα πρατήρια και να απειλούνται με αυτόφωρο και βαριά πρόστιμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα