Πιθανή αιτία ο σεισμός της Ιαπωνίας;

23:55 1/4/2011 - Πηγή: 24wro
Όλα τα είχαμε, ο σεισμός μας έλειπε...

Πανικό στους κατοίκους της Κρήτης, προκάλεσε ο απογευματινός σεισμός των 6,2 ρίχτερ. Η δόνηση κράτησε αρκετή ώρα και κάτοικοι  πετάχτηκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Σητείας όπου οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σπάσιμο υαλοπινάκων στην πόλη και πτώσεις σοβάδων σε παλιά
σπίτια.
Ιδιαίτερα αισθητή έγινε η δόνηση και στη Ρόδο, αλλά και σε όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου, χωρίς πάντως να προκληθούν καταστροφές πέρα απο ζημιές. Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στην Κάρπαθο, καθώς η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί. Οι κάτοικοι πετάχτηκαν κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια τους, καθώς μόλις άρχισε ο σεισμός έπεφταν αντικείμενα, και μετακινήθηκαν ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές.Έντρομοι οι γονείς πήραν τα παιδιά τους και απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, παραμένοντας στους δρόμους για αρκετή ώρα. Όσοι βρίσκονταν σε καφετέριες και στα καταστήματα κοντά στην παραλία στα Πηγάδια, απομακρύνθηκαν αμέσως.
Με δηλώσεις του ο δήμαρχος Καρπάθου, Μιχάλης Χανιώτης, τόνισε ότι ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους ιδιαίτερα της Ολύμπου. Στις ορεινές κοινότητες του νησιού επικράτησε αναστάτωση καθώς οι κάτοικοι είχαν πολλά χρόνια να νιώσουν τόσο δυνατό σεισμό.
Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, που δεν είναι συνηθισμένη σε σεισμικές δονήσεις, κάποιοι κάτοικοι που διαπίστωσαν το σεισμό βγήκαν αμέσως στους δρόμους, αλλά χωρίς ανησυχία, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν υπήρξαν ζημιές.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και από πολλούς κατοίκους της Μάλτας. Εκατοντάδες πολίτες επικοινώνησαν το απόγευμα με τις αρχές ενημερώνοντας ότι ένιωσαν ένα «ταρακούνημα».
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται  Έλληνες σεισμολόγοι καθώς θεωρούν ότι ο κίνδυνος από τη δόνηση έχει ξεπεραστεί. Οι επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής στη Θεσσαλονίκη εντάσσουν τον σεισμό στη συνήθη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.
Η δόνηση εντοπίστηκε σε βάθος 80 χιλιομέτρων και όπως λέει στο «Βήμα» ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους έχουν λίγους ή καθόλου μετασεισμούς. «Οπότε, κατά πάσα πιθανότητα, επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Δεν είναι περίεργο ότι είχαμε ισχυρή δόνηση ενδιάμεσου βάθους στην περιοχή. Είχε σημειωθεί και τον Ιανουάριο του 2002, λίγο βορειότερα, σεισμός 6,3 Ρίχτερ», λέει ο κ. Παπαδόπουλος.
Αντιθέτως, το ενδεχόμενο ο μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία να επιτάχυνε την εκδήλωση του σημερινού σεισμού στο νότιο Αιγαίο, άφησε ανοικτό ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας, Κων. Μακρόπουλος.
«Το χαμε πει από την Αρχή. Τέτοιοι τεράστιοι σεισμοί όπως της Ιαπωνίας επιταχύνουν την εκδήλωση κάποιων ρηγμάτων που είναι έτοιμα να εκδηλωθούν» τόνισε ο κ. Μακρόπουλος. «Είναι σαν ένα ποτήρι που είναι έτοιμο να ξεχειλίσει και άμα το κουνάς χύνεται» πρόσθεσε.
Όπως είπε ο καθηγητής, τέτοιος σεισμός σαν
Keywords
Τυχαία Θέματα