Πιέσεις και στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας

14:42 14/6/2012 - Πηγή: 24wro
Σημαντική άνοδο σημείωσε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας κατά τη διάρκεια της σημερινής δημοπρασίας ομολόγων, καθώς η...
Ρώμη μάχεται προκειμένου να αποφύγει την προσφυγή στους μηχανισμούς διάσωσης της Ευρώπης.

Αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας άντλησε σήμερα, 14 Ιουνίου, 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, διαθέτοντας ομόλογα τριετούς, επταετούς και οκταετούς διάρκειας, Το ποσό των 4,5 δισ. αποτελούσε τον ανώτατο στόχο της σημερινής δημοπρασίας.

Η μέση απόδοση των
3ετών χρεογράφων, από τα οποία αντλήθηκαν 3 δισεκατομμύρια, ανήλθε στο 5,3%, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο 1,39 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη διάθεση, που είχε γίνει στις 14 Μαΐου.

Το τριετές ομόλογο είναι ένας από τους τίτλους-βαρόμετρα για το αξιόχρεο ενός κράτους, ακολουθώντας το βαρυσήμαντο δεκαετές και το πενταετές.

Τα 7ετή ομόλογα απέφεραν 627 εκατομμύρια ευρώ, με μέση απόδοση 4,25%, ενώ τα 8ετή απέφεραν 873 εκατομμύρια, με επιτόκιο 6,13%.

Η ζήτηση για το ιταλικό χρέος ήταν μικρή, καθώς κατατέθηκαν προσφορές που υπερκάλυψαν το διατιθέμενο ποσό μόλις κατά 1,59 φορές. Η ζήτηση στη δημοπρασία του Μαΐου ωστόσο ήταν ακόμη χαμηλότερη, ανερχόμενη στο 1,52.

Πρέπει πάντως να τονιστεί ότι δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα στον απόηχο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ισπανία, το γεγονός ότι η Ρώμη πέτυχε να προσελκύσει το απαραίτητο επενδυτικό ενδιαφέρον ώστε να αντλήσει το επιθυμητό ποσό συνιστά μία αξιοσημείωτη επιτυχία.

skai.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα