Παραιτήθηκε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών

16:50 13/4/2011 - Πηγή: 24wro
Την παραίτησή του για λόγους υγείας από όλα τα πολιτικά αξιώματα...
ανακοίνωσε το μεσημέρι, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, ο μόλις 42 ετών Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Πρελ. Η ανακοίνωση της...



ξαφνικής παραίτησής του από τον κ. Πρελ γίνεται σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά από το πνευμονικό οίδημα που είχε υποστεί στη διάρκεια διακοπών του σε χειμερινό θέρετρο εξαιτίας θρόμβωσης στο πόδι.


Κατά την ανακοίνωση
της παραίτησής του ο κ. Πρελ αναφέρθηκε στην ασθένειά του και στις συμβουλές των ιατρών του για τους κινδύνους της υγείας του και έκανε έναν θετικό απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνοντας ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος θα γνωστοποιηθεί ο διάδοχός του.


Με τη σημερινή παραίτηση του Αυστριακού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών προκύπτει άμεσο θέμα αναπλήρωσης της θέσης του τόσο στην αυστριακή κυβέρνηση όσο και στην κορυφή της ηγεσίας του Λαϊκού Κόμματος, για την οποία ως πιθανότερη διάδοχος εμφανίζεται τόσο η σημερινή υπουργός Εσωτερικών Μαρία Φέκτερ -- η οποία αντικαθιστούσε τον κ. Πρελ σε όλα τα αξιώματα στη διάρκεια της ανάρρωσής του -- όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.


Άγνωστο παρέμενει ποιος θα διαδεχτεί τον κ. Πρελ στο υπουργείο Οικονομικών, όπου ο ίδιος είχε προχωρήσει σε καθοριστικές αποφάσεις σε ότι αφορά την αυστριακή εσωτερική οικονομική πολιτική, αλλά και εκείνη στο εξωτερικό, ενόψει και της δημοσιονομικής κρίσης στη Ζώνη του Ευρώ. Ο Γιόζεφ Πρελ είχε εκλεγεί αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, με ποσοστό 89,6%, κατά το συνέδριό του τέλη Νοεμβρίου του 2008, διαδεχόμενος στη θέση αυτή τον Βίλχελμ Μόλτερερ ο οποίος είχε παραιτηθεί μετά την ήττα του κόμματος στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.


Λίγες ημέρες αργότερα, στις 2 Δεκεμβρίου 2008, ο κ. Πρελ, ως ο νεότερος αρχηγός στην ιστορία του Λαϊκού Κόμματος, αναλάμβανε αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν. Στον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό του κόμματός του με τους Σοσιαλδημοκράτες, ο κ. Πρελ είχε διατελέσει υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος. Αναλαμβάνοντας την ηγεσία του κόμματός του το Νοέμβριο του 2008, ο Γιόζεφ Πρελ είχε διακηρύξει ως στόχο του να καταστήσει το κόμμα του και πάλι πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με προσέλκυση και πάλι ψηφοφόρων αλλά και οπαδών του, που είχε χάσει στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις , κάτι, που, σύμφωνα με Αυστριακούς αναλυτές, θα ήταν δυνατό μόνον με έναν επαναπροσανατολισμό, λόγω του υπάρχοντος, όπως ανέφεραν τότε, κενού σε πολιτικό ρόλο, τοποθέτηση και ιδεολογία, από πλευράς του συντηρητικών, "χριστιανοκοινωνικών" βάσεων του κόμματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα