Παραιτήθηκε από τον πολιτικό ρόλο του ο Δαλάι Λάμα

17:40 30/5/2011 - Πηγή: 24wro
Την επίσημη παραίτησή του από τον πολιτικό του ρόλο υπέβαλλε ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, Δαλάι... Λάμα, που υπέγραψε τις τροπολογίες που αναθεωρούν το Σύνταγμα της εξόριστης κυβέρνησης, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Η παραίτηση του Δαλάι Λάμα δεν ήταν ξαφνική, καθώς ήδη από το Μάρτιο είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να απομακρυνθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο ηγέτης της εξόριστης κυβέρνησης, διαμηνύει την προσήλωσή του στην υπόθεση
του Θιβέτ.
Την Κυριακή, ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ ενέκρινε τις τροπολογίες που είχε κάνει το εξόριστο κοινοβούλιο στο Σύνταγμα, με τις οποίες προβλέπεται η μεταβίβαση εξουσιών στους νεοεκλεγέντες ηγέτες των εξορίστων.
Ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Τενζίν Νορμπού δήλωσε ότι οι εξουσίες του Δαλάι Λάμα μεταβιβάζονται «σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες», ενώ ο ίδιος «θα παραμείνει πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών».
Πρωθυπουργός του Θιβέτ αναμένεται ότι θα ορκιστεί ο Λομπσάνγκ Σανγκάι, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο. Η ορκωμοσία του αναμένεται τον Αύγουστο.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Σανγκάι θα τεθεί επικεφαλής του αγώνα για μεγαλύτερη αυτονομία του Θιβέτ, ωστόσο η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα. Επίσης, καλείται να επιλέξει τους αντιπροσώπους, μεταξύ των οποίων και τους ειδικούς απεσταλμένους που θα αναλάβουν τη διεξαγωγή συνομιλιών με την Κίνα.

newscode.gr 
Keywords
Τυχαία Θέματα