Παπακωνσταντίνου: H κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει επιπλέον δαπάνες ύψους 700 εκατ. ευρώ

13:45 10/6/2011 - Πηγή: 24wro
Με επίκεντρο την πέμπτη δόση του δανείου δίνει αυτή την ώρα συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών...
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας πως αυτή εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το πως η Ελλάδα θα μπορεί να καλυφθεί χρηματοδοτικά τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι οι αγορές θα ανοίξουν δύσκολα το 2012.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε εκτενέστερα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
της περιόδου 2011-2015 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Αναλυτικότερα, επεσήμανε ότι «έχουμε μεγαλύτερη απόσταση να καλύψουμε» διευκρινίζοντας ότι «στον προϋπολογισμό του 2010 είχαμε υπολογίσει έλλειμμα 9,5%, ενώ ήταν στο 10,6%».

«Η ύφεση το 2010 ήταν χειρότερη από αυτή που περιμέναμε. Σημειώθηκε συρρίκνωση 4,5% από 4% που περιμέναμε και αυτό δημιούργησε χρηματοδοτικό κενό 1 δισ. ευρώ». Πέραν αυτών, «δεν μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε μέτρα που στόχο είχαν να μειώσουν το έλλειμμα, εξαιτίας των κανόνων της Eurostat» είπε ο υπουργός και ανέφερε ενδεικτικά την επέκταση της σύμβασης του Ελ. Βενιζέλος, την επέκταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ και την ανανέωση συμβάσεων κινητής τηλεφωνίας.

Γίνεται προσπάθεια εξορθολογισμού της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου «που εκτοξεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια λόγω αλόγιστης πολιτικής και αθρόων προσλήψεων» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

«Τα επόμενα 5 χρόνια ο δημόσιος τομέας θα συρρικνωθεί κατά 20%, δηλαδή κατά 150.000 άτομα» σημείωσε, ενώ «ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχωρά σε ένα νέο μισθολόγιο».

Στο σκέλος της φορολογίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και που έχει στόχο να φέρει την αδήλωτη εργασία πιο κοντά στα επίπεδα που ισχύουν σε άλλες χώρες. Η κυβέρνηση ζητά από τους δημοσίους υπαλλήλους να επιβαρυνθούν με μία εισφορά 3% στο μισθό τους, υπέρ της ανεργίας, διευκρίνισε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι φέτος η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει επιπλέον δαπάνες ύψους 700 εκατ. ευρώ, σε σχέση με αυτό που είχε προϋπολογίσει για τις δαπάνες του ΟΑΕΔ.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε την αποτελεσματικότητα των μέτρων φορολογικής συμμόρφωσης του 2010.

Ποσό 1,5-1,5 δισ. ευρώ εξοικονομήθηκε μόνο από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως είπε, ενώ το μέτρο των αποδείξεων απέφερε επιπλέον καθαρά έσοδα άνω των 1 δισ. ευρώ.

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα