Πάγωσαν τα χαμόγελα στη Λευκωσία

08:52 22/1/2013 - Πηγή: 24wro
Απογοήτευση επικρατεί στη Λευκωσία, για τις θέσεις που διατύπωσαν υπουργοί οικονομικών...
της ευρωζώνης, σε σχέση με το θέμα της δανειοδότησης της Κύπρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απέδωσε σε σκοπιμότητες κάποιων χωρών τις επικρίσεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σημειώνοντας ότι η Λευκωσία έχει δώσει επανειλημμένως διευκρινίσεις,
τόσο κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την τρόικα όσο και μετά και δεν έχει τίποτα να κρύψει. Σημείωσε ότι διάφοροι οργανισμοί που ασχολούνται με το ξέπλυμα χρήματος έχουν πραγματοποιήσει ελέγχους βαθμολογώντας την Κύπρο θετικά. Μάλιστα το κλιμάκιο του ΔΝΤ προέβη μόνο σε πέντε επουσιώδεις επισημάνσεις οι οποίες υιοθετήθηκαν άμεσα και εφαρμόζονται με νομοθεσία που ψηφίστηκε.

Σε σχέση με τις πιέσεις που δέχεται η Λευκωσία για να αποδεχθεί ιδιωτικοποιήσεις, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία με την τρόικα. Αυτό που συμφωνήθηκε ήταν να συζητηθεί το ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων αν διαφανεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Από τη στιγμή που δεν έχει καθοριστεί το ακριβές ποσόν που θα απαιτηθεί για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ιδιωτικοποιήσεις. Πρόσθεσε πως, ακόμα και αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, η Λευκωσία θεωρεί ότι υπάρχουν άλλες λύσεις, όπως η απ’ ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, καθώς η κυπριακή οικονομία υπήρξε θύμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Τέλος, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε την υπογραφή του μνημονίου από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, ενόχληση έχει προκαλέσει στη Λευκωσία και η στάση της Ρωσίας η οποία με δηλώσεις του αντιπροέδρου Ιγκόρ Σουβάλωφ, διαμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να δώσει άλλα χρήματα στη Κύπρο καθώς η Μόσχα έχει πολλούς φίλους και πολλούς συνεργάτες που θα ήθελαν την οικονομική της βοήθεια. Άγνωστο παραμένει ακόμα κατά πόσον η Μόσχα θα συναινέσει και στην επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που παραχώρησε πριν δυο χρόνια στη Κύπρο.
Keywords
Τυχαία Θέματα