Παγώνουν οι προαγωγές ως το 2015

10:04 29/3/2012 - Πηγή: 24wro
Φρένο στις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων βάζει για δύο περίπου χρόνια το...
υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, λόγω της διαδικασίας της αξιολόγησης που θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2013.

Ειδικότερα, στο προεδρικό διάταγμα που παρουσίασε χτες ο Δημήτρης Ρέππας προβλέπεται ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις αρχές του επόμενου έτους, με τα πρώτα στοιχεία να είναι διαθέσιμα στις αρχές του 2014. Ως εκ τούτου, μέχρι τότε θα παγώσουν οι προαγωγές και οι ανάλογες μισθολογικές αυξήσεις.

Πως θα γίνεται η αξιολόγηση

Σύμφωνα με το προεδρικό
διάταγμα, στο τέλος κάθε έτους (από 1η Νοεμβρίου έως 31η Δεκεμβρίου) οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να συντάσσουν τους στόχους για το επόμενο έτος, τόσο για τις οργανικές μονάδες όσο και ατομικό επίπεδο για κάθε εργαζόμενο.

Το σύστημα καθορισμού των στόχων θα έχει τη λογική της πυραμίδας, όπως στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, αρχικά, οι υπουργοί θα ορίζουν τις προτεραιότητες για τον τομέα ευθύνη τους και θα καθορίζουν το χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση των επιχειρησιακών σχεδίων και των στόχων. Στη συνέχεια, οι γενικοί γραμματείς και τα όργανα των υπόλοιπων φορέων του Δημοσίου θα ετοιμάζουν τα επιχειρησιακά σχέδια τα οποία θα περιλαμβάνουν σαφείς στόχους ανά υπηρεσία, καθώς και τα μέσα για την επίτευξή τους. Τέλος, οι κατώτεροι προϊστάμενοι -διευθυντές, τμηματάρχες, κλπ- θα αναλαμβάνουν να εξειδικεύσουν τους στόχους άλλά και να τους προσδιορίσουν για κάθε έναν υπάλληλο σε ετήσια βάση.

Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει το iefimerida.gr, κάθε υπάλληλος θα πρέπει να υπογράψει «συμβόλαιο απόδοσης» με τον προϊστάμενό του, στο οποίο θα αναφέρονται ρητά όλοι στόχοι που πρέπει να πιάσει στο επόμενο έτος, μαζί με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Κατά τη διάρκεια του έτους, η επίτευξη των στόχων από κάθε υπάλληλο θα ελέγχεται ανά τρίμηνο ώστε να γίνονται τροποποιήσεις.

Τα κριτήρια της αξιολόγησης
Τα βασικά κριτήρια στα οποία θα βασίζεται η διαδικασία της αξιολόγησης του υπαλλήλου θα είναι τρία: η διοικητική ικανότητα, η συμπεριφορά και η απόδοσή του.

Όπως είναι αντιληπτό, η αξιολόγηση θα έχει άμεσα αποτελέσματα στην καριέρα του κάθε δημοσίου υπαλλήλου, καθώς όσοι κρίνονται ανεπαρκείς στην επίτευξη των στόχων που τους έχουν τεθεί, θα παραμένουν στάσιμοι στην ιεραρχία αλλά και στην μισθοδοσία.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η τελική αξιολόγηση του κάθε υπαλλήλου, για λόγους αξιοκρατίας, δεν θα γίνεται από τους αμέσως προϊσταμένους του, αλλά από τον προϊστάμενο της ανώτερης οργανικής μονάδας. Ουσιαστικά, ο άμεσος προϊστάμενος θα έχει τον ρόλο του εισηγητή την αξιολόγησης, αλλά η τελική κρίση θα γίνεται από ανώτερο από εκείνον πρόσωπο.

Μπόνους

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το προεδρικό διάταγμα προβλέπει και μπόνους για τους συνεπείς υπαλλήλους. Ειδικότερα, οι υπάλληλοι των μονάδων που πιάνουν το 90% των στόχων τους θα λαμβάνουν μισό μισθό μπόνους ενώ στις μονάδες που ξεπερνάνε το 90%,
Keywords
Τυχαία Θέματα