ΟΤΕ και Ιππόδρομος πρώτοι για αποκρατικοποίηση

10:20 20/4/2011 - Πηγή: 24wro
Με γερμανικό ενδιαφέρον για την αύξηση του ποσοστού στον ΟΤΕ, διαπραγματεύσεις...
Γάλλων για εξαγορά του Ιππόδρομου... και εκδήλωση ενδιαφέροντος από Τσέχους για την είσοδο στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σφραγίστηκε η εκκίνηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που έγινε χθες από την άτυπη διυπουργική επιτροπή.

Στο επίκεντρο της διυπουργικής που εξέτασε τα χρονοδιαγράμματα των αποκρατικοποιήσεων, βρέθηκαν η αξιοποίηση του Ελληνικού και η πώληση ποσοστού της ΔΕΠΑ,
ενώ αποφασίστηκε η πρόσληψη μέσα στον Μάιο συμβούλων για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Επίσης υπάρχει έντονο ενδιαφέρον της γαλλικής Paris Mutuel Urbain για εξαγορά του Ιππόδρομου
Σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους του υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο «Reuters», η Deutsche Telekom (DT), που ελέγχει ήδη το 30% του ΟΤΕ, συνεχίζει να ενδιαφέρεται για αύξηση του ποσοστού της στον ελληνικό οργανισμό, ενώ στέλεχος της Deutsche Telekom ανέφερε ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται από την Ελλάδα, αυτή έχει το put option και η τιμή είναι προκαθορισμένη. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει τίποτα (καμία ειδοποίηση).

Επισημαίνεται ότι η DT από το 2008 έχει εξαγοράσει ποσοστό 30% του ΟΤΕ, ενώ η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στο 20%. Με βάση τη συμφωνία, το ελληνικό Δημόσιο έχει option να πουλήσει επιπλέον ποσοστό 10% στον ΟΤΕ μέχρι το τέλος του έτους με premium 15% σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής.

Στο μέτωπο της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) υπάρχει έντονο ενδιαφέρον της γαλλικής Paris Mutuel Urbain, με στελέχη της να δίνουν το «παρών» στη χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση την εξαγορά του ΟΔΙΕ. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλέπει την πώληση του ΟΔΙΕ το 2012.

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον για είσοδο στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξέφρασαν στελέχη της τσεχικής εταιρείας ηλεκτρισμού CEZ. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων της εταιρείας Αλαν Σβόμποντα, η συμμετοχή θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα γίνει η απελευθέρωση και από τη διαχείριση των παγίων της ΔΕΗ.

Αναφορικά με την πώληση ποσοστού έως 31% της ΔΕΠΑ μέσα στο 2011, η προκήρυξη διαγωνισμού θα γίνει με βάση μελέτη που αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα.
Keywords
Τυχαία Θέματα