Ωμός εκβιασμός του ΔΝΤ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

10:11 19/1/2013 - Πηγή: 24wro
Παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας που αγγίζει τα όρια του ωμού εκβιασμού κάνει...
το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεσή του για τη χώρα, που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή. Το Ταμείο προειδοποιεί ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μπορεί να προκαλέσει πολιτική κρίση, χρεοκοπία της χώρας και έξοδο από την ευρωζώνη.

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλα αντιμνημονιακά κόμματα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική κρίση, σε χρεοκοπία της χώρας και σε έξοδο από το ευρώ» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην σελίδα 39 της έκθεσης του ΔΝΤ όπου αναφέρονται οι πιθανοί κίνδυνοι αποτυχίας του προγράμματος.

Το απόσπασμα από τη σελ. 39 της έκθεσης του ΔΝΤΣτην έκθεση επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα μπορεί να αποτύχει και αν καθυστερήσει η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, λόγω πολιτικής αστάθειας και υπό τον κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη. Σε αυτή την περίπτωση, τονίζεται ότι οι επιπτώσεις για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη θα είναι σοβαρότερες από τις προβλεπόμενες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να «παγιδευτεί σε υψηλό χρέος και χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης».

Το ΔΝΤ διαπιστώνει επαναφορά του ελληνικού προγράμματος στην ορθή τροχιά "μετά από τις σημαντικές αποκλίσεις του 2012 λόγω των πολιτικών εξελίξεων" κάνοντας έτσι έμμεση αναφορά και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις Μαΐου και Ιουνίου.
Η έκθεση προβλέπει πρωτογενές αποτέλεσμα 0% το 2013 έναντι 0,4% που αναμένει η κυβέρνηση). Για το 2014 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, 3% για το 2015, 4,5% για την περίοδο 2016-2017 και 4,1% του ΑΕΠ για την τριετία 2018-2020.

Το Ταμείο προβλέπει επίσης ανεργία της τάξης του 24,4% το 2013 και 25,1% το 2014.

Για το θέμα του χρέους, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του παρόντος προγράμματος, το ΔΝΤ προτείνει απευθείας κούρεμα 25% στα δάνεια των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα αλλά και των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ, με στόχο την επιστροφή στη βιωσιμότητα. Παράλληλα προτείνει την αντικατάσταση του μάνατζερ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με ξένους τεχνοκράτες εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Σε ο,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ παρατηρεί ότι δεν έχει προχωρήσει η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και η επιτάχυνση των φορολογικών δικών, ενώ διαπιστώνει υστέρηση στη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο.

Τέλος, σημειώνει ότι το 2012 βγήκαν σε εφεδρεία 200 άτομα, αντί για το στόχο των 15.000.

enet.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα