Οι τραπεζίτες κάνουν πάρτι, αλλά…

18:56 27/1/2012 - Πηγή: 24wro
Oι τραπεζίτες μπορεί να αισθάνονται νικητές στη μάχη τους με τον Ευάγγελο Βενιζέλο σχετικά με τον τρόπο...
που θα εισαχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πρότεινε στην τρόικα τη λύση των κοινών
μετοχών άνευ δικαιώματος ψήφου, δημιούργησε ευφορία στα τραπεζικά επιτελεία. Η εξέλιξη αυτή, αν μη τι άλλο αποδεικνύει πως ο Παπαδήμος υπερασπίστηκε το ελληνικό τραπεζικό κατεστημένο και μάλλον δικαίως έχει χαρακτηριστεί άνθρωπος των τραπεζών.

Οσον αφορά τον υπουργό Οικονομικών, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως αμαυρώνεται η δημόσια εικόνα του, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα τόνιζε σε όλους τους τόνους πως η προσφυγή στο ΤΧΣ θα πραγματοποιηθεί με κοινές μετοχές. Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους ο Βενιζέλος αναγκάστηκε να υποχωρήσει κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις του Λουκά Παπαδήμου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όμως η τελευταία… πράξη του έργου θα παιχτεί στο Κοινοβούλιο και στο κατά πόο οι βουλευτές θα ψηφίσουν τη συγκεκριμένη διάταξη. Ηδη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζονται αρνητικοί, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί τα βάρη των τραπεζών να τα σηκώσουν οι έλληνες φορολογούμενοι.

Βεβαίως σε αυτό σημείο θα πρέπει να σημειωθεί πως οι τράπεζες αναγκάστηκαν να «φορτωθούν» ένα «σκασμό» ομόλογα, ώστε να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες του κράτους και τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές ζημιές που θα προκύψουν από το «κούρεμα».

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως το επόμενο διάστημα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και όλα θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές.

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα