Οι οίκοι βομβαρδίζουν την Ευρώπη

13:41 17/12/2011 - Πηγή: 24wro

Πυρ ομαδόν από τους οίκους αξιολόγησης κατά της Ευρωζώνης. Ο Fitch άλλαξε την...
αξιολόγησή για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, από "σταθερή" σε "αρνητική" και απειλεί με υποβάθμιση έξι χώρες της Ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Κύπρο, Βέλγιο και Σλοβενία), καθώς δεν θεωρεί πειστική την "απάντηση" (σ.σ. δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας, κυρώσεις στους "απείθαρχους)
της ΕΕ στην κρίση χρέους.

Όσον αφορά τη Γαλλία, ο Fitch αναφέρει ότι "η αρνητική προοπτική" σημαίνει ότι η τωρινή βαθμολόγηση (ΑΑΑ) υπάρχει πιθανότητα - λίγο άνω του 50% - μέσα στα δύο ερχόμενα έτη να μειωθεί".

Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, τόνισε ότι η κυβέρνηση "λαμβάνει υπόψη της" την απόφαση, υπογράμμισε όμως ότι "θα πατάξει τα ελλείμματα".

"Θα αναπτύξουμε δράσεις στην υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης, του ανταγωνισμού της γαλλικής οικονομίας, της πλήρους απασχόλησης, της μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων", συμπληρώνει.

Υποβαθμίστηκε το Βέλγιο

Ο οίκος Moody's μείωσε τη βαθμίδα στην οποία τοποθετεί το αξιόχρεο του Βελγίου κατά δύο μονάδες, σε "Aa3", επικαλούμενος την επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, τους κινδύνους για την ανάπτυξη της βελγικής οικονομίας και το δημοσιονομικό κόστος που ενδέχεται να έχει η "διάσωση" τραπεζών περιλαμβανομένης της Dexia.

Απειλή για έξι χώρες της Ευρωζώνης

Την ίδια ημέρα ο Fitch ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα έξι χωρών της Ευρωζώνης.

Η απόφαση αυτή, όπως διευκρινίζει, σημαίνει ότι η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Ιρλανδία, μπορεί να υποβαθμιστούν έως και κατά δύο βαθμίδες μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Ο οίκος είχε ήδη θέσει τις χώρες αυτές σε επιτήρηση με αρνητικές προοπτικές.

Ο Fitch εκτιμά ότι η Σύνοδος Κορυφής, την περασμένη εβδομάδα, δεν οδήγησε σε μια "συνολική λύση" της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να εμπλακεί περισσότερο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

"Μετά τη σύνοδο της ΕΕ στις 9 και 10 Δεκεμβρίου ο Fitch κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια συνολική λύση στην κρίση της Ευρωζώνης είναι, τεχνικά και πολιτικά, άπιαστη", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Κυπριακή αντίδραση

"Στις 14 Δεκεμβρίου 2011, η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε όλα τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που υπέβαλε η Κυβέρνηση. Με αυτά τα αποφασιστικά μέτρα αναμένεται κατακόρυφη μείωση του ποσοστού δημοσιονομικού ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ που θα υπερακοντίσει τους αρχικούς στόχους" αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου.

"Σήμερα, 16 Δεκεμβρίου 2011, υπερψηφίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Παρόλο που ο προϋπολογισμός όπως κατατέθηκε από την Κυβέρνηση είναι ο πιο σφικτός προϋπολογισμός κατά τα τελευταία 35 χρόνια, η Βουλή ψήφισε τροπολογίες για περαιτέρω περικοπές δαπα
Keywords
Τυχαία Θέματα