Οι καυτές ημερομηνίες 9 και 16 Σεπτεμβρίου

08:46 5/9/2011 - Πηγή: 24wro
Το ράλι για τα πολλά «ταυτόχρονα» παζάρια εντός και εκτός Ελλάδος άρχισε...

Σήμερα συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι όλων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το πολύ μεγάλο παζάρι που θα καθορίσει τα μέτρα και τις εγγυήσεις που θα δώσει η Αθήνα έναντι των δανειστών της, αλλά και αν και κατά πόσον θα δεχτούν κράτη και ιδιώτες να μετάσχουν ενεργά, στο σχέδιο που συμφώνησαν την 21η Ιουλίου οι ηγέτες της Ευρώπης.

Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβέρνηση χειρίζεται ζωτικής σημασίας θέματα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, που σχετίζονται με την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, δηλ.:

- ενεργοποίηση του νέου ρόλου του EFSF που πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών τις επόμενες εβδομάδες,

- επίλυση του ζητήματος των εγγυήσεων που ζητά η Φιλανδία, για την οποία θα διεξαχθεί και ειδική τριμερής συνάντηση Ολλανδίας, Γερμανίας Φιλανδίας την Τρίτη.

- ολοκλήρωση του PSI, δηλαδή η διασφάλιση του μεγίστου ποσοστού συμμετοχής του διεθνούς τραπεζικού συστήματος στο σχέδιο επιμήκυνσης και βελτίωσης των όρων του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Όλα αυτά τα θέματα αλληλοεπηρεάζονται, με κοινό παρονομαστή τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα. Στο παζάρι με τους ξένους πάντως, 9 και 16 Σεπτεμβρίου είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες για να πιεστούν να συμφωνήσουν κράτη και ιδιώτες. Στις 9 του μηνός πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει αν και ποιοι ιδιώτες θα μετάσχουν στη βοήθεια. Αν δεν καλύψουν το 90% του ελληνικού χρέους που λήγει άμεσα, το σχέδιο ναυαγεί και τα κράτη πρέπει να αναζητήσουν άλλες λύσεις, που θα έχουν όμως και πολύ μεγάλο κόστος.

Παρότι η κυβέρνηση καθησυχάζει, στον αέρα παραμένει η 6η δόση. ΔΝΤ και Ευρωπαίοι εταίροι δεν δίνουν λευκή επιταγή στην Αθήνα και περιμένουν να δουν το πόρισμα των ελεγκτών της Τρόικα. Δικαιολογίες για αστοχίες όπως η κρίση και η ύφεση «δεν περνάνε» πια στις συζητήσεις με τους δανειστές, που απαιτούν να πάρουν σάρκα και οστά όσα επί 2 και πλέον χρόνια ακούνε να τους λέει η Αθήνα πως θα κάνει -αλλά ποτέ δεν γίνονται εκτός από χαράτσια ή περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Για 15-20 μέρες θα γυρίζει η «ρώσικη ρουλέτα» των διαπραγματεύσεων εντός και εκτός Ελλάδας, για τα μέτρα που έμειναν στα χαρτιά, που ψηφίστηκαν και δεν εφαρμόστηκαν ή τα νέα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση. Όπου κάτσει ως τότε η μπίλια, και όσα συμφωνηθούν στο πολυεπίπεδο παζάρι που ξεκινά τώρα, θα είναι η βάση και για το νέο ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα που επιστρέφει στις 14 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα