Οι «ηγέτες-παιδάκια» της Le Monde προβληματίζουν την Αθήνα

22:25 14/7/2011 - Πηγή: 24wro
Αίσθημα ανασφάλειας και έντονης ανησυχίας προκαλεί και στην Αθήνα η αδυναμία...
των βασικών «παικτών» της ευρωπαϊκής σκηνήςνα συμφωνήσουν ακόμα και στη σύγκλιση μιας αναγκαίας, εκ των πραγμάτων, Συνόδου Κορυφής.

Το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να συμφωνήσουν τα προγράμματα τους, όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, είναι μια αιτία που δεν μπορεί να αναληφθεί μια τέτοια κρίσιμη πρωτοβουλία.

Μια άλλη αιτία έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν μπορεί να βρεθεί έναμίνιμουμ συναίνεσης
αναφορικά με την ατζέντα της συνάντησης και πολύ περισσότερο με αυτά τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν. Το ενδεχόμενο να γίνει η Σύνοδος αλλά να στεφθεί με …αποτυχία, φαντάζει ακόμα πιο επικίνδυνο κι από το να μην γίνει καθόλου. Γιατί την επομένη οι αγορές θα αντιδρούσαν απρόβλεπτα.

Ωστόσο, όσο περνούν οι ώρες, μάλλον αμήχανα, φαίνεται να δικαιώνονται όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι η ΕΕ σε αυτή τη φάση αντιμετωπίζει πρόβλημα ηγεσίας. Και στο μυαλό όλων επιστρέφει το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Λε Μοντ που έκανε λόγο για ηγέτες – παιδάκια. Ιδιαίτερα αν ισχύει η πληροφορία που έρχεται στην Αθήνα από διάφορες πηγές και υποστηρίζει ότι κορυφαία πολιτικά πρόσωπα της Ευρωζώνης βρίσκονται αυτές τις κρίσιμες ώρες σε ολιγοήμερες …διακοπές, για αυτό και καθίσταται αδύνατη η σύγκλιση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, για χώρες που αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα, όπως η Ελλάδα, η κατάσταση αυτή εξελίσσεται σε εφιαλτική.

Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι στην ίδια θέση αρχίζουν να περιέρχονται αργά αλλά σταθερά και άλλοι, μεγάλοι, αυτή τη φορά «παίκτες» της Ευρωζώνης, όπως, για παράδειγμα, η Ιταλία, η οποία μέχρι πρόσφατα αντιμετώπιζε μάλλον αδιάφορα κι από απόσταση το ελληνικό ζήτημα. Τώρα «καίγεται» και η ίδια και γι αυτό πιέζει αυτή – με τη σειρά της – για την άμεση εξεύρεση μιας λύσης. Το ίδιο κατά το μάλλον ή ήττον ισχύει και με την περίπτωση της Ισπανίας, ο πρωθυπουργός της οποίας πρόσφατα αρνήθηκε να βρεθεί σε συνάντηση όπου θα παρίστατο ο Έλληνας ομόλογος του, για να μην υποχρεωθεί να του κάνει …χειραψία μπροστά στον φωτογραφικό φακό!
Keywords
Τυχαία Θέματα