Οι ευρωπαίοι και το... ανέκδοτο με την τελική λύση

12:25 15/11/2012 - Πηγή: 24wro
Απορίας άξιο γιατί αλληλοσυγχαίρονται και αυτοσυγχαίρονται καγκελάριοι, πρόεδροι και αξιωματούχοι...
«Τελική λύση». Η συγκεκριμένη φράση έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο. Γιατί οι παροικούντες στην ευρωπαϊκή Ιερουσαλήμ όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, τουναντίον παίρνουν αποφάσεις που μένουν μόνο στα χαρτιά και δεν τίθενται σε εφαρμογή. Τώρα γιατί αλληλοσυγχαίρονται και αυτοσυγχαίρονται καγκελάριοι, πρόεδροι και πρωθυπουργοί είναι απορίας άξιο. Στην πράξη στις 22 Συνόδους Κορυφής
που έχουν πραγματοποιηθεί για την επίλυση της κρίσης οι ηγέτες απλώς βάζουν στο τραπέζι διάφορα σχέδια, τα οποία όμως μετά από λίγες ώρες τα ξεχνάνε και αρχίζουν πάλι οι κοκορομαχίες, οι έριδες και τα αλληλομαχαιρώματα.
Στον τρίτο χρόνο από την απαρχή της κρίσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ακόμα δεν έχουν καταλάβει πώς λειτουργεί το παιχνίδι. Μπερδεύουν το trading, όπου οι δηλώσεις και οι τίτλοι έχουν σημαντικό, αλλά πρόσκαιρο, αποτέλεσμα με την πραγματικότητα, η οποία απαιτεί γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Οι οποίες για μία ακόμα φορά απουσιάζουν.

Ανενεργά τα σχέδια και εργαλεία

Θεωρητικά τα εργαλεία της εξόδου από την κρίση ήδη υπάρχουν. Είτε είναι ο μηχανισμός ESM και η προβλεπόμενη μόχλευσή του, είτε η τραπεζική ένωση, η οποία συμφωνήθηκε τον Ιούνιο, είτε το απεριόριστο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ, όλα τα εργαλεία τα οποία απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν ήδη δημιουργηθεί και συμφωνηθεί. Κι όμως, παρά το γεγονός αυτό, τίποτα από όλα αυτά δεν λειτουργεί, αλλά και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του. Η τραπεζική ένωση, στην οποία συμφώνησε ακόμα και η κ. Μέρκελ, αντιμέτωπη με τον γαλλοϊταλικό άξονα στη Σύνοδο της Ε.Ε. του Ιουνίου, έχει ήδη εκτραπεί από την ίδια τη Γερμανία και τις τράπεζές της, οι οποίες επ' ουδενί λόγω θέλουν να βρεθούν κάτω από την εποπτεία της ΕΚΤ, ή μιας άλλης κεντρικής ευρωπαϊκής αρχής. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ ακόμα βρίσκεται μόνο στα χαρτιά, ενώ η Ισπανία, για την οποία στην ουσία και δημιουργήθηκε, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει να ζητήσει τη βοήθειά του.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως τίποτα από αυτά που ψηφίστηκαν στις Συνόδους Κορυφής δεν έχουν εφαρμοστεί. Γι’ αυτό το λόγο οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως πιθανότατα η κρίση χρεών να ενταθεί εκ νέου το επόμενο διάστημα. Εάν συμβεί αυτό, οι συνέπειες για την Ευρωζώνη θα είναι ολέθριες.

parapolitika.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα