Οι Ελληνες που έγιναν...σωματοφύλακες του ευρώ

15:48 23/9/2012 - Πηγή: 24wro
Τη μικρή ελληνική κοινότητα αποτελούν 40 στελέχη που απασχολούνται σε διάφορες ειδικότητες...
ενώ η κρίση και η πολυπλοκότητα των θεμάτων που χειρίζεται η τράπεζα - ρυθμιστής της ευρωπαϊκής πραγματικότητας τους υποχρεώνουν να εργάζονται ακατάπαυστα

Ζουν και εργάζονται σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον, στην καρδιά των διεθνών εξελίξεων και παρακολουθούν τα μεγάλα γεγονότα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η καθημερινότητά τους είναι γεμάτη αριθμούς, αναλύσεις και προγράμματα για την οικονομία των ευρωπαϊκών κρατών.

Στην
ατζέντα των συναντήσεών τους περιλαμβάνονται συσκέψεις με υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, τραπεζών και κυβερνήσεων, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου μετέχουν σε διαδικασίες οι οποίες «γράφουν» τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία.

Στη Φρανκφούρτη εδρεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε ρυθμιστή της ευρω-πραγματικότητας και βεβαίως αποτελεί το... ένα τρίτο της τρόικας που εποπτεύει την οικονομία μας.
Εκεί, ανάμεσα σε στελέχη όλων των βαθμίδων, υπάρχει και η μικρή ελληνική κοινότητα της ΕΚΤ, μια ομάδα 40 ατόμων την οποία αποτελούν επιστήμονες, οικονομολόγοι, τραπεζίτες, μεταφραστές. Συνδεδεμένοι από την κοινή καταγωγή, έχουν το προνόμιο να βιώνουν εκ των έσω τις μεγάλες εξελίξεις που χαρτογραφούν την οικονομική πορεία κρατών.

Στην ώρα του διαλείμματος, ωστόσο, στην καντίνα κυριαρχεί η ελληνική ατμόσφαιρα και η συζήτηση για τα σπρεντ και τα ομόλογα αντικαθίσταται από τις «κόντρες» και τα πειράγματα για το ποδόσφαιρο.

«Πολλοί Ελληνες έχουν σημαντικές θέσεις και είναι ''γερά μυαλά''» λέει η κ. Σοφία Μελεκίδου.

Μοιραία, βέβαια, κάποια στιγμή η κουβέντα καταλήγει στα νέα από την πατρίδα, στις περικοπές των συντάξεων που αφορούν και τους ηλικιωμένους γονείς αρκετών ξενιτεμένων υπαλλήλων, καθώς και στην αγωνία για την εργασία που βιώνουν φίλοι και συγγενείς.

Την ίδια στιγμή, οι Ελληνες της ΕΚΤ σηκώνουν το βάρος της εποχής καθώς δέχονται «βροχή» ερωτήσεων για την κατάσταση στη χώρα μας από συναδέλφους τους.

«Εργάζομαι εδώ επί 15 χρόνια. Ηρθα όταν ακόμα δεν είχε δημιουργηθεί η ΕΚΤ και λειτουργούσε το Νομισματικό Ινστιτούτο. Εβλεπα την κατεύθυνση των πραγμάτων, ίσως είχα ...προβλέψει... το μέλλον εγκαίρως, ίσως ως νέος ήμουν πιο ευέλικτος», λέει ο Παύλος Καραδελόγλου, επικεφαλής του τομέα Ισοζυγίου Πληρωμών και Ανταγωνιστικότητας. Ως εργαζόμενος, τότε στην Τράπεζα της Ελλάδος είχε εντοπίσει την ανακοίνωση αναζήτησης στελεχών.

«Οσο περνά ο καιρός, θεωρώ ότι έχω δικαιωθεί για την επιλογή μου. Στην αρχή υπήρχαν τέσσερις Ελληνες και τώρα είμαστε περίπου 40 μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ τακτικά έρχονται συνεργάτες για μικρά διαστήματα. Η επίδραση των Ελλήνων όμως δεν είναι μεγάλη, ενώ δεν υπάρχει κανείς σε ανώτατη θέση».

Πολλές ώρες δουλειάς
Τι σημαίνει πρακτικά η εργασία στην ΕΚΤ; «Μια καλά αμειβόμενη, σταθερή εργασία, με εξαιρετικά ενδιαφέρον αντικείμενο, σε πολύ καλό - αλλά και ανταγωνιστικό περιβάλ
Keywords
Τυχαία Θέματα