Οι «άθλιοι» των Αθηνών και πάσης Ελλάδος!

09:30 13/4/2011 - Πηγή: 24wro
Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι περικοπές και οι μειώσεις συντάξεων, η Τρόικα, το Μνημόνιο και οι άθλιες ...συνθήκες διαβίωσης όσων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην εποχή του ΔΝΤ στην πενία και στην αναζήτηση των κάδων σκουπιδιών για τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Κάνοντας κανείς μια βόλτα στις γειτονιές της πρωτεύουσας και όχι μόνο, θα
καταλάβει αμέσως την αθλιότητα των ημερών μας, η οποία έχει αναγκάσει πολλούς ανθρώπους να αφήσουν κατά μέρη την αξιοπρέπειά τους και να αναζητήσουν, απλώνοντας το χέρι, βοήθεια λίγων μόλις ευρώ, ώστε να μπορέσουν να «μπαλώσουν» καμιά τρύπα στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.



Στο παρόν θέμα τίθεται, βεβαίως, και το ζήτημα των αστέγων, όπως και οι κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους, αλλά και οι πρωτοβουλίες μη κερδοσκοπικών οργανώσεων σχετικά με την φιλοξενία και τη σίτισή τους.

Φιλοξενία, συσσίτια και ψυχολογική υποστήριξη

Στο δήμο Αθηναίων, τον μεγαλύτερο δήμο της Ελλάδας, με πληθυσμό 745.514 κατοίκους (απογραφή 2001) συναντάμε το Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), στο οποίο υπάγεται το Ίδρυμα Αστέγων του δήμου και διαθέτει δύο ξενώνες, όπου παρέχεται βραχεία φιλοξενία από τρεις έως έξι μήνες σε 180 άτομα, καθώς και συμβουλευτική-ψυχολογική στήριξη του φιλοξενούμενου, όπως και κινητοποίηση για την αποκατάσταση και την επανένταξή του στο κοινωνικό σύνολο. Το ΚΥΑΔΑ, επίσης, προσφέρει καθημερινά 3.500 μερίδες φαγητού σε άπορους και άστεγους, Έλληνες και αλλοδαπούς, από το Κέντρο Σίτισης του Ιδρύματος.



Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΥΑΔΑ, Ιωάννη Σφακιανάκη, το τελευταίο τρίμηνο του 2011 έχει σημειωθεί αύξηση της τάξεως 25% στα συσσίτια του δήμου, 20% στα αιτήματα για στέγαση και 35% για συμμετοχή στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο μεριμνά για την κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης απόρων οικογενειών.

Αξίζει, επίσης να αναφέρουμε ότι τον Ιούνιο του 2010 οι αιτήσεις για στέγαση ανέρχονταν περίπου στις 1.000 και το Δεκέμβριο στις 1.500, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τις 2.000 αιτήσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2011, ήτοι να σημειώσουν αύξηση της τάξεως 100% μέσα σε μόλις ένα χρόνο!



Ξενώνας «Ανακούφιση» στον Πειραιά

Στον δήμο Πειραιά, από την άλλη, με πληθυσμό 175.697 κατοίκους, υπάρχει ο ξενώνας «Ανακούφιση» με χωρητικότητα 40 αστέγων και ο οποίος την παρούσα στιγμή είναι κλειστός λόγω… έργων και, όπως υποστήριξαν οι αρμόδιοι φορείς θα επαναλειτουργήσει σε ένα μήνα, ενώ οι άστεγοι που διέμεναν εκεί έχουν μετακινηθεί προσωρινά σε άλλους δήμους.



Δραματική η κατάσταση και στην Πάτρα

Ο Δήμος Πατρέων, όπως προέκυψε από το πρόγραμμα Καλλικράτης, έχει πληθυσμό 202.757 κατοίκους και αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Στο δήμο αυτό υπάρχει έντονη αύξηση στα ποσοστά των άπορων οικογενειών και των ανέργων. Ακόμη, περίπου 20 υπερήλικες που δεν έχουν τους πόρους λαμβάνουν δωρεά
Keywords
Τυχαία Θέματα